Hoppa till huvudinnehåll

Låt julens matrester bli biogas

28 december 2020 | Bygga, bo & miljö
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Nästan 40 procent av Linköpingsbornas matavfall hamnar aldrig i gröna påsen. Tekniska verken påminner i juletider om att julmatsresterna kommer till stor nytta när de läggs i gröna påsen.

I Linköping sorteras matrester i gröna påsen så att de kan bli biogas och biogödsel. Närmare 60 procent av matavfallet sorteras i gröna påsen och kan återvinnas. Det nationella målet är att minst 50 procent av matavfallet ska återvinnas till biogas, vilket innebär att Linköpingsborna är bättre på att sortera det än genomsnittet.

 Vi vill gärna att den resterande delen av matresterna, de 40 procenten som läggs i vanliga soppåsen, också ska hitta hem till gröna påsen. Tänk om vi i Linköping kunde bli bäst i Sverige på att sortera matavfall och bidra till mer förnybart bränsle på vägarna, men då behöver vi alla hjälpas åt, säger Liselott Myrbråten, affärsområdeschef för Avfallstjänster på Tekniska verken i Linköping.

Det här ska sorteras i gröna påsen:

  • Matrester  tillagade och råa
  • Frukt och Grönsaker  skrutt, skal och kärnor och frukt och grönsaker som blivit för gamla
  • Matfett  Smör, margarin, små mängder matolja och annat matfett (större mängder matolja hälls i petflaskor och lämnas till återvinningscentralen)
  • Ben och skal  Kött- och fiskben, fiskrens, skal från skaldjur
  • Kaffe och te

Lägg inte i gröna påsen:

  • Servetter, papper, textilier, blöjor, bindor och tamponger
  • Krukväxter, jord och trädgårdsavfall
  • Tobak, fimpar och snus
  • Läkemedel  gamla mediciner ska lämnas in på apotek
  • Tidningar, förpackningar, kartonger, plast, glas, metall, kemikalier med mera ska alltid lämnas till återvinning.

Gör så här:

För att börja sortera matrester är det enda som behövs gröna påsar, sedan är det bara att sätta igång att sortera. När påsen är fylld ska den knytas med dubbelknut och läggs i den vanliga soptunnan så tar Tekniska verken hand om resten.

Det är viktigt att göra dubbelknut på alla påsar  även de för övrigt restavfall som inte är gröna  som slängs i soptunnan. Löst avfall ställer till stora problem i sorteringsanläggningen där de gröna påsarna med matavfall ska sorteras ut, vilket innebär att matavfallet inte kan återvinnas till biogas

I Linköping blir matresterna till biogas och biogödsel som kan driva både bussar och biogasbilar. Samtidigt bildas också näringsrik biogödsel som sprids på åkermark så att näringen kan komma till nytta igen när ny mat odlas i jordbruket. På så sätt tas både energin och näringen om hand i matavfallet. Biogas ersätter fossila fordonsbränslen och biogödsel kan användas istället för konstgödsel.

Senast ändrad den 28 december 2020

Senaste nytt

Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall
Hon blir ny chef för kultur
Kom och fira att Tinnerbäcksbadet fyller 1 år
Nu börjar Dansens vecka
Färdtjänstresenärer värnas vid ökade kostnader
Planerade grävarbeten under 2024
Linköpings nya besöksmål är invigt
Ingen konflikt - parterna är överens