Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Linköping är Sveriges mest jämställda idrottskommun

14 juni 2019 | Uppleva & göra
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Linköping har utsetts till Sveriges mest jämställda idrottskommun 2019. Priset delas ut av tidningen Sport & Affärer.
Kvinna springer

Foto: Mostphotos

I sin motivering skriver tidningen att jämställdhet har en central plats i kommunens idrottspolitiska program ”Aktiv hela livet” som beslutades i juni 2018. Tidningen framhåller också faktorer som att kommunen ger särskilt ekonomiskt stöd för att utveckla damidrotten, har ett stort antal föreningar med tjejidrott och är bra på att anpassa träningsanläggningarna jämställt.

Sport & Affärer lyfter också fram att Linköping framgångsrikt har lyckats skapa jämställd användning av spontanidrottsytor, liksom främjandet av anläggningar för trygga egenorganiserade idrottsaktiviteter.


Ytterligare faktor som gör att Linköping får utmärkelsen är stora elitframgångar inom damidrotten, att Linköping genomför omfattande utbildningsinsatser för att stärka jämställdheten inom idrottsrörelsen, och att det finns beslut om att de kommunala bolagen ska sponsra jämställt.

– Vi är väldigt glada och stolta för utmärkelsen ”Sveriges mest jämställda idrottskommun 2019”, säger Gustaf Appelberg (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– För oss är utmärkelsen ett betydelsefullt kvitto på att vi rör oss i rätt riktning och att ett mångårigt arbete börjar ge resultat. Vi ser inte utmärkelsen som en slutstation, tvärtom, den ger oss kraft att fortsätta många år framöver.

Topp fem-listan i rankingen:

1. Linköping
2. Umeå
3. Uppsala
4. Västerås
5. Karlstad

Priset delas ut under årets Professionell idrott i Karlstad, 24-25 september.

Här hittar du senaste numret av tidningen Sport & Affärer: