Ostlänken ska bli en cirka 16 mil lång ny järnväg mellan Linköping och Stockholm (Järna). Här ska tågen kunna färdas med en hastighet på upp till 250 kilometer i timmen, vilket gör det möjligt att resa mellan Linköping och huvudstaden på cirka en timme. Järnvägen ska därmed bidra till bättre pendlingsmöjligheter, större arbetsmarknad och regional utveckling.
Trafikverket har tidigare beslutat att Ostlänkens dragning genom Linköping ska gå i en korridor med station i Steninge. Nu fortsätter arbetet med att ta fram en järnvägsplan. Det är en detaljerad beskrivning av hur järnvägens sträckning ska se ut och hur den ska byggas inom den valda korridoren.
En aktuell fråga som undersöks är om spåren i Linköpings nya stationsområde ska vara markförlagda eller ligga upphöjda på en bro.
– Om spåren går längs marken får funktioner som till exempel ett busstorg ligga vid sidan av järnvägen. Om spåren är upphöjda kan sådana funktioner ligga under järnvägen, säger Fredrik Sandberg som tillsammans med Anna Lamberthz är projektledare för stadsbyggnadsprojekt Ostlänken i Linköpings kommun.
Stort pussel
Oavsett vilket alternativ som väljs så blir nya stationen tvåsidig. Det ska gå att nå stationen från båda håll, och det ska bli stadsbebyggelse på båda sidor om stationen.
Runt nya Linköpings station – som kommer att ligga i S:t Larsgatans förlängning mot Steninge – blir det plats för butiker, restauranger och kaféer. Här kan också kontor och många nya bostäder byggas de kommande decennierna.
I förberedelserna för stationsområdet kartlägger kommunen hur trafikflödet till anläggningen kan se ut, och hur mycket yta de olika funktionerna kräver.
– Det är ett stort pussel att lägga. Det gäller att skapa ett område med så bra bytespunkter som möjligt. Vi vill ha ett effektivt och flexibelt busstorg som kan hantera flöden både 2040 och efter 2060 – utan att vi får ett överdimensionerat busstorg som blir öde. Och vi vill kunna skapa stadsbebyggelse så nära järnvägen som möjligt. Här finns det olika intressen som vi får stöta och blöta mot varandra.
Allmänheten kommer att få flera möjligheter att tycka till i det kommande arbetet.
– Trafikverket ska till exempel ha ett samråd under 2024 där de presenterar alternativ för spårlinje genom Linköping, säger Fredrik Sandberg.
Fredrik Sandberg, projektledare för stadsbyggnadsprojekt Ostlänken i Linköpings kommun.
Foto: Per Conning
Två mil i Linköping
Ostlänkens sträcka genom Linköpings kommun är drygt två mil lång. Förutom passagen genom Linköpings tätort ingår också sträckan mellan Bäckeby– Linghem. Där fortsätter nu Trafikverket arbetet med järnvägsplanen, efter att den tidigare varit pausad i väntan på beslut om sträckning genom centrala Linköping.
I juni 2023 presenterade Trafikverket besparingar för projektet på totalt 2,7 miljarder kronor för hela sträckan mellan Linköping och Järna. Besparingarna innebär bland annat att sträckan ut ur Linköping mot Sjögestad inte längre ingår i planeringen. Hur och var Ostlänken ska ansluta till den befintliga stambanan söderut utreds därför vidare.
De nya förutsättningarna innebär att arbetet med järnvägsplanen blir förskjutet cirka ett år. Exakt när bygget av Ostlänken kan starta i Linköping är inte klart ännu, men målsättningen är fortfarande att järnvägen öppnar för trafik 2035.
Trafikverkets inriktning för Linköpings nya stationsområde i Steninge har också justerats. Planen är nu att stationen blir integrerad, istället för en separerad station där Ostlänkens och södra stambanans spår är åtskilda. Det innebär att stationen får sex spår i bredd istället för åtta.
– Det blir en smalare anläggning, vilket gör att passagerna i stationsområdet blir kortare. De två spår som tas bort är spår som bara skulle passera genom Linköping, säger Fredrik Sandberg.
Barriär försvinner
När Ostlänken öppnar för trafik kan dagens räls genom centrala Linköping plockas bort. Det skapar nya möjligheter att utveckla staden. Fredrik Sandberg framhåller att tillgängligheten till Stångebro kommer att bli mycket bättre.
– Exploateringen där kan ta fart på ett helt annat sätt när spårens barriär försvinner mellan staden och Stångån. Då kan vi verkligen ta klivet över ån.
Detta innebär också att norra Tannefors kan växa samman med Stångebro. Här kan det på sikt byggas upp till 20 000 nya bostäder, nya skolor och utökad service.
När Ostlänken är i drift kan dagens räls genom centrala Linköping tas bort. Det skapar nya möjligheter att utveckla staden när spårens barriär försvinner mellan staden och Stångån. Foto: Örjan Karlsson.
Andra platser som omvandlas i den framtida staden är de områden som har arbetsnamnen Nykvarn, Stadshamnen och Kareby. Stadshamnen går längs Stångån Kinda kanal från Tullbron till Nykvarnsparken. I detta område ligger bland annat nuvarande station.
I Stadshamnen kan stadskärnan växa fram till kajen när dagens räls försvinner. Från kajen blir det utsikt mot en ny stadspark på andra sidan ån och längs vattnet kan det skapas ett promenadstråk upp till den nya stationen.
Norr om Stadshamnen ligger Nykvarn, där den nya stationen ska placeras. I den sydöstra delen av området finns Nykvarnsparken och Nykvarnsholmen. På Nykvarnsholmen har kommunen sedan tidigare skapat en park och en fiskväg, som även blir en del av den kommande stadsparken.
Norr om Nykvarn ligger Kareby som kan få blandad bebyggelse med många nya bostäder. Området ska till att börja med ha sin södra gräns i höjd med Karebygatan och sin norra gräns längs Gillbergagatan.
Rita framtidens Linköping
Förberedelserna för Ostlänken innebär att Linköpings kommun måste justera sin översiktsplan. I den gällande översiktsplanen framgår att det framtida stationsområdet ska placeras strax öster om Stångån, vilket inte längre är aktuellt.
– Vi ska därför göra ett tillägg till översiktsplanen. Vi behöver även justera alla våra detaljplaner som påverkas av järnvägen och de områden som vi vill utveckla. Det gäller först och främst området vid nya Linköping C.
Fredrik säger att kommunens arbete med detaljplanerna sker parallellt med Trafikverkets järnvägsplan.
– Järnvägsplanen kan inte vinna laga kraft om den strider mot detaljplanerna. Nu behöver vi rita det framtida Linköping och hitta en ny struktur med hänsyn till att vi flyttar vår viktigaste målpunkt – stationsområdet – och allt vi ska exploatera på grund av det.
Här kan du läsa mer om Ostlänken:
Här kan du läsa mer om stadsutveckling i Linköping:
Text: Per Conning