Hoppa till huvudinnehåll

Linköpings invånare bland de tryggaste

16 oktober 2019 | Stadsplanering & trafik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
I Lund, Linköping och Umeå bor Sveriges tryggaste invånare. Det visar rapporten Samhällsbarometern.
Vy över Linköping

Foto: Mostphotos

För en majoritet av svenskarna är trygghet den viktigaste aspekten för att trivas i sin hemstad. Det uppger hela 80 procent. Och mer än hälften av svenskarna uppger att de känner sig trygga i sin stad. Men det varierar kraftigt beroende på var i landet de är bosatta. Det visar teknik- och arkitektföretaget PE:s nya rapport Samhällsbarometern, där invånare i landets 20 största städer fått betygsätta levnadssituationen i sin stad.

I toppen ligger Lund där närmare tre av fyra invånare upplever att de känner sig trygga. Därefter följer Linköping och Umeå, där 70 respektive 68 procent svarar att de känner sig säkra.

– Vi är väldigt glada och stolta över detta resultat. Ingången när vi bygger och förvaltar vår stad är att skapa miljöer som är funktionella, tillgängliga, attraktiva och trygga. Att våra medborgare upplever vår stad som trygg bekräftar att vår strävan och prioriteringar ger resultat, säger Jonas Sjölin, chef för Stadsmiljökontoret i Linköpings kommun.

Stadsplanering påverkar

Nicke Rydgren är affärschef på PE:

– Det är skillnad på upplevd trygghet och faktiskt trygghet, men vi kan konstatera att det är en av de viktigaste faktorerna för att trivas. Hur vi planerar våra städer har stor påverkan på vår trygghet och god arkitektur har en viktig roll att spela. Vi ser exempelvis att välplanerad belysning och områden med verksamheter på gatuplan skapar naturliga mötesplatser, någonting som bidrar till att öka tryggheten.

Här kan du läsa mer om rapporten:

Senast ändrad den 16 oktober 2019

Senaste nytt

Nu börjar Dansens vecka
Färdtjänstresenärer värnas vid ökade kostnader
Planerade grävarbeten under 2024
Linköpings nya besöksmål är invigt
Ingen konflikt - parterna är överens
Gul varning för hårda vindar
Kommunal varslar om stridsåtgärder
Klipp häcken och öka säkerheten i trafiken
Romernas nationaldag uppmärksammas
Dags för årets naturguidningar