Hoppa till huvudinnehåll

Ny skolorganisation i Skäggetorp

26 maj 2020 | Förskola & utbildning
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Från och med hösten 2021 kommer Skäggetorpsskolan bestå av förskoleklasser upp till årskurs 6. Det innebär att skolan inte längre kommer ha kvar högstadiet. Syftet är att höja gymnasiebehörigheten och att skapa plats för de yngre årskullarna i området.

Förändringen genomförs för att eleverna på högstadiet ska ha bättre förutsättningar att nå sina kunskapsmål och bli behöriga till de gymnasieprogram de vill gå.

– Vårt främsta mål är att alla elever som går i Linköpings skolor ska klara sin gymnasiebehörighet. Trots stora politiska satsningar, samt engagerad och duktig personal kan vi ändå se att allt färre av de elever som går på Skäggetorpsskolan får behörighet till gymnasiet. Därför måste vi göra en förändring och vi gör det med barnens bästa för ögonen, säger Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Elever får plats på andra skolor

Eleverna från Skäggetorp kommer istället att placeras i andra skolor i kommunen.

– Segregationen måste motverkas genom att skapa skolor med en mer blandad sammansättning av elever, precis som när vi tog beslut om Nya Rydsskolan. Genom att ge eleverna en nystart på andra skolor i kommunen ger vi bättre förutsättningar till språkutveckling och möjlighet att nå kunskapsmålen, säger Åsa Wennergren (L), kommunalråd med sektorsansvar för utbildning.

Satsa på elever i de yngre årskullarna

En avveckling av högstadiet ger också bättre förutsättningar att satsa på elever i de yngre årskullarna, från förskola upp till årskurs 6. Antalet elever i de lägre årskullarna kommer att öka de närmaste åren och därför behövs det större och bättre lokaler.

– Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen förbereder nu för att kunna verkställa det som nämnden förväntas besluta om i juni. Vi ska självklart se till att det blir så bra som möjligt för både elever och medarbetare. Vi har oerhört kompetenta medarbetare och vill naturligtvis ta tillvara deras kompetens på bästa sätt. Alla elever ska också få reda på i vilken skola de får plats på i god tid innan höstterminen 2021, säger utbildnings- och arbetsmarknadsdirektör Anders Jolby.

Beslutet om ny skolorganisation fattas av barn- och ungdomsnämnden i juni. Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen kommer under sommaren att tillsätta en resurs som ska leda förändringsarbetet.  

Hör ordförande Erik Östman berätta om förändringen:

Klicka på symbolen "cc" för att få textning till filmen på annat språk.

Senast ändrad den 29 juli 2020

Senaste nytt

Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall
Hon blir ny chef för kultur
Kom och fira att Tinnerbäcksbadet fyller 1 år
Nu börjar Dansens vecka
Färdtjänstresenärer värnas vid ökade kostnader
Planerade grävarbeten under 2024
Linköpings nya besöksmål är invigt