Hoppa till huvudinnehåll

Satsning ska få fler att utvecklas inom vården

16 juli 2024 | Arbete, Omsorg & hjälp
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Vård- och omsorgssektorn står inför stora utmaningar när det gäller kompetensförsörjning. För att möta utmaningen startades projektet Evikomp. Ett lyckat projekt som nu används av över 900 verksamheter i hela länet.

Marléne Forsberg Sundin är specialistundersköterska på Kärna vårdby.

Marléne Forsberg Sundin jobbar som specialistundersköterska sedan elva år tillbaka på Kärna vårdby. Här använder man sig av modellen Evikomp för kompetensutveckling. Evikomp är en digital lärplattform men där man använder sig av med arbetsplatslärande som metod, alltså att lärandet sker direkt på arbetsplatserna. Marléne berättar om sin upplevelse.

– Först trodde jag att vi skulle sitta vid datorn och titta på filmer på egen hand. Men vi har använt några av våra arbetsplatsträffar till Evikomp och då har en föreläsare varit med och så har vi fått diskutera och reflektera i grupp, det har varit väldigt givande.

Kollegialt lärande är en av grundpelarna i Evikomp. Visionen är att skapa attraktiva och lärande arbetsplatser där medarbetarna får förutsättningar att utvecklas.

Skräddarsytt innehåll

Tiden är en av de största utmaningarna inom projektet. Arbetslag inom vård och omsorg är många gånger underbemannade och har svårt att avsätta tid till annat. Något som Marléne tycker är synd.

– Jag tycker att de tillfällen där vi använt oss av Evikomp har varit jättebra, jag hade gärna gjort det en gång i månaden, men det hinner vi tyvärr inte.

Matilda Spets, enhetssamordnare för Evikomp, instämmer att det är en upptagen målgrupp men att man med hjälp av kompetenssamordnare kan skräddarsy innehållet och fokusera på vad respektive verksamhet behöver. Till exempel har Kärna vårdby lärtillfällen i mentorsspåret.

– Vi har ganska hög omsättning på personal och har därför många nyanställda. Under första lärtillfället fick vi med oss mycket kunskap om hur vi kan vända dåliga erfarenheter till bra och hur vi kan få personal att vilja stanna. Jag kan verkligen rekommendera alla att gå mentorsspåret, ett spår för medarbetare som tar hand om nyanställd personal, säger Marléne.

Växer snabbt

Sedan starten 2018 har lärplattformen 19 000 användare och används på 900 arbetsplatser. Matilda ser potential för Evikomp att växa ännu mer.

– Det är många som är intresserade och vi är öppna för att sprida det i fler delar av Sverige. Det är en ganska unik modell, det är inte många som jobbar med kompetensutveckling på det här sättet.

Text och foto: Evelina Restrup

Senast ändrad den 16 juli 2024

Senaste nytt

Linköping i topp när det gäller service till näringslivet
Näringslivsdirektör Louise Felldin väljer att sluta
Linköping leder vägen med AI-pilot för bygglov
Nytt militärhistoriskt museum i Gamla Linköping
Så vill Linköpings kommun använda AI
Snart kommer sommar och sol - och Tinnis nya barnbad
Romernas nationaldag uppmärksammas
Efter besök i Ukraina: "Vi måste växla upp"
Nystartad fond ger klimatarbetet extra skjuts
Nytt boende för framtidens arbetsliv