Hoppa till huvudinnehåll

Svårt läge kräver tuffa beslut

23 december 2020 | Covid-19
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Den ökande smittspridningen gör nu att Linköpings kommun stänger ännu fler verksamheter samt skärper rekommendationerna för arbete på distans och besök på äldreboenden. Samtidigt står kommunen redo att börja vaccinera de äldre på våra boenden.

– Vi befinner oss fortsatt i ett allvarligt läge där vi alla behöver göra vårt yttersta för att  bromsa smittspridningen. Även bemanningsläget är ansträngt, framförallt inom vård och omsorg. Samtidigt förbereder vi oss för att kunna börja vaccinera våra brukare inom kort, säger kommundirektör Paul Håkansson.

Kommundirektören har fattat beslut om att allt arbete i kommunen som inte behöver utföras på arbetsplatsen ska utföras på distans inledningsvis fram till och med den 24 januari 2021.

Även gymnasieskolorna kommer att bedriva distansundervisning till och med den 24 januari. Alla elever som studerar på Linköpings kommunala gymnasieskolor kommer att erbjudas matlåda under de veckor de studerar på distans.

Extra tillsyn och stängda verksamheter

De skärpta nationella restriktionerna innebär att det från och med julafton inte längre är tillåtet att sälja alkohol efter klockan 20.00. Dessutom sänks maxantalet i ett sällskap på restaurang från åtta till fyra personer. Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen får därför i uppdrag att stärka tillsynen under jul- och nyårshelgerna.

De nya restriktionerna innebär även att biblioteken och andra mötesplatser håller fortsatt stängt till den 24 januari. Alla inomhusidrottsanläggningar stänger också. Däremot kommer utomhusanläggningar vara öppna för bokning och ridanläggningar får bedriva smittsäker verksamhet. Ett nytt beslut om när verksamheterna kan öppna igen fattas under januari.

Linköpings kommun vädjar även till anhöriga att undvika besök på äldreboenden under julhelgerna.

– Alla de beslut vi fattar går i linje med de nationella restriktionerna. Det är tråkiga men nödvändiga beslut vi tvingas fatta för att bromsa smittspridningen, säger Paul Håkansson.

Under julhelgerna kommer kommunen inte att publicera en ny lägesbild varje vecka. Däremot uppdateras webben med ny information eller nya beslut.

Senast ändrad den 27 december 2020

Senaste nytt

Kom och fira att Tinnerbäcksbadet fyller 1 år
Nu börjar Dansens vecka
Färdtjänstresenärer värnas vid ökade kostnader
Planerade grävarbeten under 2024
Linköpings nya besöksmål är invigt
Ingen konflikt - parterna är överens
Gul varning för hårda vindar
Kommunal varslar om stridsåtgärder
Klipp häcken och öka säkerheten i trafiken
Romernas nationaldag uppmärksammas