Hoppa till huvudinnehåll

Viktiga beslut för Linköpings klimatarbete

14 december 2020 | Kommun & politik, Bygga, bo & miljö
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Mer förnybar el, effektivare energianvändning och fler klimatsmarta alternativ för Linköpingsborna. Det är några konkreta åtgärder för att minska koldioxidutsläppen i Linköping. Dessutom ska kommunen bli en ännu mer klimateffektiv organisation.

Det framgår av de två handlingsplaner för solel och koldioxidneutralt Linköping som kommunstyrelsen fattat beslut om under hösten.

– För att vi ska nå vårt koldioxidmål behöver vi ha en ännu effektivare energianvändning. Vi ska ha mer förnybar energi och klimateffektiva transporter och resor. Vi måste ställa ännu högre krav i våra upphandlingar och vi behöver jobba tillsammans med näringslivet och alla Linköpingsbor för att nå vårt mål, säger kommunalråd Muharrem Demirok (C).

Linköping i solelstoppen

Linköping har länge legat i Sverigetoppen vad gäller producerad solel. Under åren har kommunen arbetat på flera olika sätt för att öka den installerade effekten solel. Dels genom att installera solel på fastigheter inom kommunkoncernen, dels genom kunskapshöjande insatser, solkartan samt kostnadsfritt bygglov.

– Det kommer även i fortsättningen vara avgiftsfritt att söka bygglov för solceller. Vi kommer att installera ännu fler solceller på kommunala fastigheter, både existerande och nya. Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen får dessutom i uppdrag att titta på hur vi kan använda solceller i stadsplaneringen och var vi kan bygga fler solcellsparker, säger Muharrem Demirok (C).

Tekniska verken ska i sin tur utreda förutsättningarna för att uppföra en kommungemensamt ägd solcellspark tillsammans med Lejonfastigheter, Sankt Kors och Stångåstaden, i samverkan med Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

En mer klimateffektiv organisation

Linköping har även som mål att bli en mer klimateffektiv organisation. Det innebär att kommunen som arbetsgivare ska jobba vidare med att inspirera medarbetare till mer klimatsmart beteende. Till exempel genom att erbjuda lånecyklar, mer återbruk och bättre möjlighet till källsortering.

Text: Sonja Sandbacka

Senast ändrad den 11 december 2020

Senaste nytt

Hon blir ny chef för kultur
Kom och fira att Tinnerbäcksbadet fyller 1 år
Nu börjar Dansens vecka
Färdtjänstresenärer värnas vid ökade kostnader
Planerade grävarbeten under 2024
Linköpings nya besöksmål är invigt
Ingen konflikt - parterna är överens
Gul varning för hårda vindar
Kommunal varslar om stridsåtgärder
Klipp häcken och öka säkerheten i trafiken