Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

33 800 matlådor har delats ut

9 juni 2021 | Förskola & utbildning
Linköpings kommun har under hela vårterminen erbjudit alla gymnasieelever som går i en kommunal skola att hämta gratis lunchlådor. I dag har den sista matlådan delats ut inför sommarlovet. Totalt har nästan 33 800 matlådor delats ut till elever som studerat på fjärr- och distansundervisning helt eller delvis.
sju matlådor med ris och kyckling i några och potatisgratäng, engångs i folie. Matlådorna står på ett bord.

Under vårterminen har gymnasieelever kunnat hämta gratis matlådor till lunch.

28 olika skolkök i Linköping har erbjudit utlämning av matlådor. Vilket innebär att elever har kunnat välja hämtning av matlåda från den skola som ligger närmast bostaden.

– All kökspersonal på samtliga skolor har gjort ett fantastiskt arbete med att leverera matlådor. Några av skolorna är grundskolor där de fått ställa om och laga mat även till gymnasieelever, säger Åsa Kullberg, affärsområdeschef kost och restaurang.

Gymnasieeleverna har via formulär på kommunens webbplats anmält antal matlådor och utlämningsställe. De skolkök som levererat matlådor har två gånger i veckan fått in beställningar för de lunchlådor som ska levereras. 

Geografisk spridning

Gymnasieelevernas val av skolkök har varit väl spritt över kommunen, från Brokind eller Askeby till Nykil och Ljungsbro.

– Fördelen med att att kunna erbjuda uthämtning av matlådor på någon av våra 28 olika skolkök har varit den geografiska spridningen. Vi har kunnat undvika trängsel och eleverna har haft möjligheten att hämta matlådor i sitt närområde, säger Åsa Ridne, avdelningschef gymnasie- och vuxenutbildning.

Fler än väntat

Erbjudandet har även omfattat elever som bor i Linköping men studerar på en kommunal skola i en annan kommun i Östergötland. Idag delas de sista matlådorna ut för terminen och det är fler än väntat som tagit del av erbjudandet.

– Vi hade aldrig kunnat tro att det skulle bli så många matlådor som 33 800 stycken. Det är kul att så många elever har valt att ta del av erbjudandet, säger Åsa Kullberg,  affärsområdeschef kost och restaurang.

Vilken undervisningsform det blir till hösten beror på aktuell smittspridning i samhället. Det är en fortsatt försiktig återgång till närundervisning för gymnasieeleverna.

Text: Charlotta Flodén