Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Krishjälp för dig som tillhör riskgrupp

25 maj 2020 | Omsorg & hjälp, Coronaviruset covid-19
Du som tillhör en riskgrupp och därmed enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska begränsa dina nära kontakter kan få gratis hjälp med praktiska saker, du kan exempelvis få receptbelagd medicin hemkörd.
Kontaktpunkt

Foto: Linköpings kommun. Kontaktpunkten i Skäggetorp vid invigningen i april, från vänster i bild: Susanne Sterneling, stadsdelssamordnare, Viktoria Wisén, verksamhetschef Ung Puls, Karin Olanders, kultur- och fritidsdirektör och Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Denna service gäller samtliga Linköpingsbor som tillhör en riskgrupp, men för att verkligen nå alla har Linköpings kommun skickat ett brev till de cirka 21 300 invånare som är 70 år eller äldre. Brevet är ett sätt att informera personer som inte nåtts av informationen digitalt.

Alla hjälps åt

Förutom hemkörning av receptbelagd medicin informerar brevet om Svenska kyrkans hemkörning av mat som sker med visst stöd av Linköpings kommun.
– Vi är väldigt tacksamma för de insatser som civilsamhället gör, säger Åsa Åbom på hållbarhetsenheten vid Linköpings kommun.
Att Svenska kyrkan kör ut mat till riskgrupperna leder sannolikt till mindre belastning på kommunens hemtjänst.
– De som får den hjälpen kanske skulle vända sig till hemtjänsten annars. Syftet med brevet är att undvika att människor utsätter sig för smittrisker och civilsamhället kan ge den här hjälpen snabbare än kommunen kan fatta beslut om bistånd, säger Åsa Åbom.

Stöd och råd

Svenska kyrkans arbete med leveranserna är ideellt, men de använder hyrbilar som Linköpings kommun betalar för.
Förutom mat och mediciner finns möjlighet att få böcker från biblioteket hemkörda. I brevet till de äldre finns också kontaktuppgifter för att få råd och stöd.

Här nedan kan du läsa brevet till alla som är äldre än 70 år.

Text: Per Olsson

Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-15.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: