Skolan ska bli blankettfri

14 augusti 2019 | Förskola & utbildning
Från läsåret 2019/2020 går vi successivt över från pappersblanketter till digitala blanketter och e-tjänster i Linköpings kommuns skolor och förskolor. Information har gått ut till vårdnadshavare om förändringen.

Utbildningsförvaltningen har påbörjat arbetet med att digitalisera blanketter inom förskolan och skolan. Förändringen innebär att du som vårdnadshavare kommer att få fler utskick digitalt istället för i pappersform.

Linköpings kommun har upphandlat en ny plattform som möjliggör att utskick som tidigare skett via papper istället sköts digitalt. Den nya plattformen har funktioner som underlättar skolornas hantering av inlämnade blanketter och digitala underskrifter. Förändringen ska underlätta för både medarbetare och vårdnadshavare.

- Vi har som mål att digitalisera samtliga blanketter i kommunen år 2020, och på skolsidan tar vi steget redan nu. Det finns många fördelar, förutom att det blir smidigare för vårdnadshavarna sparar vi både arbetstimmar och på miljön, säger Tor Andersson, utbildningsdirektör.

Under sommaren har ett omfattande arbete med att implementera systemet och upprätta rutiner inför höstens terminsstart. De digitala utskicken är ett sätt för att öka tillgängligheten och servicen gentemot vårdnadshavarna.

- Våra invånare förväntar sig att de ska kunna kommunicera med oss digitalt. En smidig kommunikation ökar känslan av närhet mellan offentlig verksamhet och invånare, och på så sätt kan vi ge bättre service, säger Jakob Algulin, digitaliseringsdirektör.

"Våra invånare förväntar sig att kunna kommunicera med oss digitalt"

Jakob Algulin, digitaliseringsdirektör

Två mailutskick har gjorts till vårdnadshavare med information om hur man går tillväga för att besvara de digitala formulären. På grund av tekniskt fel fick många mottagare flera mail med samma information. Vi ber om ursäkt för detta och arbetar för att hitta en lösning för framtida utskick.

För de som inte har tillgång till dator eller som känner sig osäker på hur man fyller i digitala formulär finns hjälp och stöd att få genom Kontakt Linköping. I vissa fall kommer de fysiska blanketterna att finnas kvar, exempelvis för att dokumentera medicinska uppgifter.

Kontakt Linköping - kommunens center för medborgarservice

Skicka e-post till Kontakt Linköping

Telefon: 013–20 60 00
Telefontid: måndag-fredag klockan 07.30-17.00 (juni-augusti 07.30-16.00)