Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Linköping pride blir av även i år

4 augusti 2020 | Uppleva & göra
Den 22 augusti går Linköping pride, Regnbågsveckan, av stapeln. Årets tema är att vara allierade och inkluderande. I år arrangeras flera olika anpassade pop-up parader.
En bebis håller i en prideflagga

Lördagen den 22 augusti börjar Linköping Pride.

Syftet med Linköping pride är att stärka hbtqi-personers livssituation och rättigheter. Även att öka kunskapen om dessa personers levnadsvillkor bland både professionella aktörer och en bredare allmänhet.

– Att lyfta regnbågens färger trots den rådande pandemin vi genomgår är viktigt. Att kunna möta upp med flera olika parader med kärlekens färger väcker hopp och fortsatt kamp för frågor inom hbtqi, säger Fredrik Bromander, projektledare för årets pride.

Digital och fysisk pride

Även Linköping pride blev påverkade av coronapandemin och fick tänka om. Pride blir av, i både fysisk och digital form.

– Att lägga ner paraden har aldrig varit en fråga. Tillsammans med planeringsgruppen på Linköpings kommun hittade vi lösningar som kunde utvecklas.

Det kommer att arrangeras flera olika pop-up parader som följer de rådande restriktionerna.

– Pride startar den 22 augusti med fysiska parader på max 50 personer med rätt avstånd. Det kommer även vara reglerat antal parader som kommer att starta samma tid, men avgå från olika platser.

Schema

Nygatan kommer att dekoreras med flaggor, sittbänkar på Gyllentorget kommer att målas i regnbågens färger och Östgötatrafikens bussar kommer att flagga. Även enhörningen, känd från Vinterljus, kommer att medverka i Linköping pride. Den kommer att vara klädd i ett färgsprakande lapptäcke.

– Staden kommer att färgas i kärlekens alla färger. Låt dig mötas av en vecka med kärlek för alla.

Föreläsningar och utställningar sker även under veckans gång med ämnen som utgår från temat. Linköpings kommun arrangerar två webbföreläsningar som sänds den 24 augusti och är gratis att titta på.

Detta är även sista året som namnet kommer att vara Regnbågsveckan. Under årets pride övergår man till namnet Linköping pride.

Du kan läsa mer om veckans program nedan.

Fotnot: Hbtqi är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.

Text: Linnéa Hellqvist