Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Sommarförberedelser i fokus på pressträffen

4 juni 2020 | Coronaviruset covid-19
På torsdagsförmiddagen har Linköpings kommun hållit pressträff om det pågående coronaviruset i kommunens verksamheter. En stor del handlade om skolavslutning, sommaren och läsårsstart.
Niklas Borg, kommunstyrelsens ordförande, Paul Håkansson, kommundirektör, Anders Jolby utbildnings- och arbetsmarknadsdirektör och Karin Olanders, kultur- och fritidsdirektör.

Torsdagens pressträff var den sista planerade innan sommaren. Foto: Per Olsson

Kommunalråd Niklas Borg (M) inleder pressträffen med att rikta ett stort tack till Linköpingsborna och kommunens medarbetare för deras ansvarstagande.
– Vi har en vår vi börjar lägga bakom oss som har varit på ett sätt som vi inte trodde vi skulle behöva uppleva. Jag vet att det har varit en tuff period men mitt i den här prövningen har Linköpingsbor ställt upp för varandra och tagit ansvar. Jag vill därför rikta ett stort och uppriktigt tack till er alla.

Niklas Borg påminner om att pandemin ännu inte är över och att vi kommer att behöva fira en annorlunda sommarsemester i år.

”Det finns en oro inför sommaren”

Det generella läget i kommunen är stabilt men det finns fortfarande en måttlig påverkan med personalbortfall och ansträngda resurser. Däremot har utvecklingskurvan av antal smittade pekat åt rätt håll under en längre tid.

– Totalt sett har två tredjedelar av smittade brukare inom kommunen tillfrisknat och en tredjedel har avlidit. Vi räknar med att få våra boenden smittfria i närtid, säger Paul Håkansson, kommundirektör.

Kommundirektören påpekar att det är mycket sociala sammankomster den närmaste tiden med skolavslutningar och andra tillfällen där det förekommer sociala konstellationer som man hittills undvikit.

– Det finns en oro inför sommaren. Vi har två kritiska veckor framför oss med skolavslutningar, studenter och midsommarafton där det är viktigt att vi följer beslut på nationell nivå och undviker folksamlingar.

Linköpings kommun är beredda på en andra våg till hösten där kommunen är väl förberedda med utrustning och väl fungerande rutiner.

Skolavslutning och läsårsstart

I år blir det annorlunda skolavslutningar och studentfiranden. Avslutningar i grundskolan kommer att ske utan anhöriga, och gäller även för niondeklassare. Avslutningarna sker klassvis för att undvika smittspridning. Vad gäller studentfiranden delas utspringen upp på två dagar där varje elev får ta med sig max två anhöriga.

– Jag är glad att vi har kunnat åstadkomma en bra planering för studentfirandet tillsammans med skolledningen och studenter. Jag är övertygad om att vi kan klara av det tillsammans och skapa ett värdigt och minnesvärt firande för alla inblandade, säger Anders Jolby, utbildnings- och arbetsmarknadsdirektör. 

Under pressträffen nämns också att en vanlig skolstart för gymnasieelever planeras till hösten.

– Det är viktigt att vi håller fast vid de råd Folkhälsomyndigheten ger oss och vi räknar därför med en omtänksam skolstart som inte längre kommer att bedrivas på distans. Det är efterlängtat av både elever och lärare att äntligen få träffas igen.

Sommaren

Kultur- och fritidsförvaltningen har sedan tidigare ett uppdrag om att minska social oro i kommunen på grund av coronapandemin. Fokus är att upprätthålla viktiga verksamheter som stöttar människor i behov av det samt att skapa aktiviteter under sommaren.

– Vi har varje sommar olika sommaraktiviteter men vi har i år en planering för att stödja de grupper som kan behöva oss mest, säger Karin Olanders, kultur- och fritidsdirektör.

Kommunens tidigare Kontaktpunkter blir i sommar Pulsbanker där barn och ungdomar kostnadsfritt kan låna sport-, lek- och fritidsutrustning. Pulsbankerna skapar flera jobbtillfällen där 100 feriearbetare kommer att jobba med att aktivera andra ungdomar och barn.

– Vi försöker att vara på de platser där vi vet att många barnfamiljer och ungdomar finns. Sommaraktiviteten kommer att vara coronasäkrade och kommer därför att vara mer småskaliga, men många.

Slutligen vill Niklas Borg uppmana Linköpingsbor att alla måste fortsätta ta ansvar och respektera riktlinjer.

– Om vi alla tar ansvar finns alla möjligheter för att få en bra och skön sommar.

Se pressträffen i sin helhet nedan.

Text: Linnéa Hellqvist

Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-15.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: