Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Agriopt – ett av Sveriges bästa nya teknikföretag

29 september 2020 | Näringsliv
Agriopt startade sin företagsresa på Linköpings universitet. Med råd och stöd från företagsinkubatorn Lead kunde företaget utvecklas till att idag bli ett av Sveriges bästa nystartade teknikföretag.
Vd och grundare för Agriopt framför åkermark

Isak Nielsen, vd och en av grundarna till Agriopt.

Isak Nielsen har alltid haft ett stort intresse för lantbruk. Som projekt på en entreprenörskurs han gick under sin teknikutbildning på Linköpings universitet valde han att arbeta med något i gränslandet mellan lantbruk och teknik. Projektet blev starten för företaget Agriopt, grundat 2018 av Isak Nielsen, Linnea Nielsen och Johan Dahlin. Företagets vision är att skapa ett effektivt och hållbart jordbruk med hjälp av artificiell intelligens, där användarupplevelsen är en central del.

Agriopt erbjuder en digital assistent, Freja, som omvandlar svårtolkad data från skördefälten till värdefulla slutsatser för lantbrukaren i ett enkelt och anpassat format. Det kan exempelvis handla om att förstå fältets varierande tillväxt, hitta fältets svaga och starka områden eller hjälpa lantbrukare att planera sina insatser i fält.

Företagsstöd från Lead

Ett stort stöd under deras företagsresa har varit företagsinkubatorn Lead. En företagsinkubator hjälper nya företag att starta upp sina verksamheter. Genom att erbjuda innovatörer och entreprenörer resurser och tjänster ska de lyckas med en snabb och stabil tillväxt.

– Det är lätt att känna sig ensam med sin idé. Hos oss får man någon som kan hjälpa, utmana och stötta på vägen. Man får även tillgång till hela vårt nätverk och all vår kompetens, berättar Catharina Sandberg, vd på Lead.

Lead ägs av Linköpings universitet med finansiellt stöd från Linköpings och Norrköpings kommun. Ungefär 50 procent av de idéer Lead jobbar med kommer från Linköpings universitet.

Utmaningar och lärdomar

Isak Nielsen menar att Leads stöd har bidragit till uppstarten av företaget på många sätt. Han och medgrundare Johan Dahlin, som båda har teknisk bakgrund, hade stor nytta av att komma in i ett affärsinriktat forum där de fick utmanas på flera olika sätt.

– Vi har fått många lärdomar genom att prata med coacher och andra entreprenörer. Det är väldigt värdefullt att få så mycket stöd och att genom nätverkande träffa rätt kompetenser, säger Isak Nielsen.

Utvecklingsresa

Lead erbjuder olika program som är skräddarsydda för olika faser i ett företags utveckling. Agriopt är nu inne på sista steget där de startar resan från verifierad affärsidé till genomarbetad affär med tillväxtpotential.

Catharina Sandberg beskriver Leads roll som företagsinkubator såhär:

– Lead är med och stöttar där det behövs i alla processer som berör ett bolagsbygge. Vi hjälper även till att verifiera idén mot kunder samt stöttar kring hur man bygger effektiva team och agerar som ledare. Vi stöttar idéer från tidig fas fram tills de har utvecklats till ett mer moget bolag. För oss är bolaget moget när man har en fungerande styrelse och finansiellt kan stå på egna ben och skala upp. 

Resan för Agriopt har gått fort framåt. Sedan starten år 2018 har Agriopt hunnit utvecklas på många sätt och företaget har gått från att ha stort fokus på den tekniska lösningen till att idag fokusera mycket på användbarhet. Under hösten kom Agriopt med på tidningen Ny tekniks lista över de 33 mest innovativa och lovande unga teknikbolagen.

– Ambitionen är att bli ett toppresterande globalt företag inom teknik för hållbar och effektiv växtodling, avslutar Isak Nielsen.

Text: Nora Bohlin

Chatta
Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-16.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: