”Alla har en del i studentmössan”

2 december 2019 | Förskola & utbildning
Det säger Anders Jolby, ny utbildningsdirektör i Linköpings kommun. Han står redan stadigt i rollen eftersom han kommer från en liknande tjänst på Gotland.

Anders Jolby är ny utbildningsdirektör i Linköpings kommun. Foto: Lennart Lundwall

Att det är Anders Jolby som blir ny utbildningsdirektör har varit känt en tid, men det är först nu han tillträder. Inför uppdraget har Jolby satt sig in i olika typer av styrdokument och liknande för att ha en så bred bild av uppdraget som möjligt nu inför starten.

– Jag har läst på så mycket som möjligt för att nu kunna komma ut och lyssna på rektorer och medarbetare och lära mig mer om Linköpings förutsättningar, säger Anders Jolby.

Största förvaltningen

Utbildningsförvaltningen omfattas av tre nämnder. Barn- och ungdomsnämnden, Bildningsnämnden och Arbetsmarknadsnämnden. En stor förvaltning som står för drygt 60 procent av kommunens anställda.

– Utöver de mest självklara delarna i vårt uppdrag, att utbilda och ge människor i olika åldrar goda förutsättningar att utvecklas för att få ett bra liv, är vi också en viktig del i utvecklingen av staden och kommunen, säger Anders Jolby.

Tydlig vision

Samhället behöver samverkan menar han och trycker på hur viktigt detta är mellan olika samhällsaktörer. Både inom kommunen, men också samarbeten mellan kommunen och näringslivet.

– Genom avdelningen Arbetsmarknad och Integration hoppas jag att vi finns med i många olika sammanhang, säger Anders Jolby.

Hans vision är tydlig. Så många som möjligt ska få ta del av en bra utbildning och få en gymnasieexamen, som leder till arbete eller vidare studier.

– Jag skulle vilja att alla får vara med i resan mot studentmössan, säger Anders Jolby.

Text: Axel Svartling