Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

De kommunala grundskolorna öppnar som planerat

5 januari 2021 | Förskola & utbildning, Covid-19
Alla kommunala grundskolor i Linköping öppnar torsdag 7 januari som planerat. Öppningen sker på rekommendation av Region Östergötlands smittskyddsenhet.

Linköpings kommun har en beredskap för att låta elever i årskurs 7–9 få fjärr- och distansundervisning men just nu gör smittskyddsenheten bedömningen att det inte är nödvändigt.

Några av anledningarna till detta är att alla barn och ungdomar har rätt till utbildning och att skolan har en viktig social funktion i samhället. Det är därför grundskolorna i Sverige fortsätter att hålla öppet trots att många andra verksamheter är stängda på grund av pandemin.

Smittskyddsskäl

– Vi har en löpande dialog med Region Östergötlands smittskyddsenhet. Deras rekommendation inför vårterminens start är att det inte finns några smittskyddsskäl att förändra något vad gäller undervisningen i grundskolan i Linköping, säger Christel Horsak, avdelningschef för kommunens för- och grundskolor.

Det finns tre saker som skulle kunna leda till stängda skolor. Den första är om smittskyddsenheten rekommenderar det, det andra om regeringen fattar beslut om det och det tredje som kan leda till stängning eller fjärr- och distansundervisning är om så många lärare blir sjuka att en skola inte längre kan hålla öppet.

Kan ändras

Smittskyddsenheten kan komma att ompröva sin rekommendation, men om det skulle bli några ändringar under terminen får berörda elever och vårdnadshavare information från respektive grundskola så snart det är möjligt.

Det är fortsatt viktigt att alla stannar hemma även vid milda förkylningssymtom. Kom ihåg att tvätta händerna ofta och länge, använd handsprit om det inte finns tvättmöjligheter och håll avstånd i de situationer där det är möjligt.

Chatta
Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-16.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: