Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Anhörigcenter får förändrat uppdrag

3 april 2020 | Omsorg & hjälp, Coronaviruset covid-19
Folkhälsomyndigheten rekommenderar personer som är 70 år och äldre att begränsa sina nära kontakter och stanna hemma så mycket som möjligt. För att motverka den ensamhet och oro som äldre nu kan uppleva samt underlätta för anhöriga under denna svåra tid får Linköpings kommuns anhörigcenter tillfälligt ett förändrat uppdrag.
Äldre håller i handen

Foto: Mostphotos

Förändringarna i Anhörigcenters uppdrag gäller under den pågående pandemin och innebär bland annat att stöd kommer vara tillgängligt veckans alla dagar.

– Social- och omsorgsdirektören får i uppdrag att utveckla och anpassa stödet till anhöriga som upplever ett ökat behov av stöd under pandemin. Uppdraget syftar till att stärka de anhöriga som vårdar en närstående och minska den psykosociala oron för de närstående som erhåller stöd inom verksamheter som social- och omsorgsnämnden ansvarar för, säger Annika Krutzén (M), ordförande i social- och omsorgsnämnden.

Ytterligare åtgärder kommunen vidtar för att stödja äldre som av Folkhälsomyndigheten uppmanas att stanna hemma är att utveckla samverkan med frivilligsektorn.

– Aktiviteter för äldre kommer att utvecklas bland annat med hjälp av digitaliseringens möjligheter. Vi samarbetar även med frivilligsektorn och ber om deras hjälp med att stödja människor som upplever ensamhet, säger Liselotte Fager (KD) ordförande i äldrenämnden.

Det nya uppdraget till anhörigcenter träder i kraft i verksamheten under vecka 15 och ska nå flera språkgrupper.

Anhörigcenter finns till som ett stöd för den som hjälper och vårdar en anhörig eller nära vän som är sjuk, har en funktionsnedsättning eller en beroendeproblematik.

Sofie Berlin

 

Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-15.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: