Hoppa till huvudinnehåll

Arbeta som röstmottagare under EU-valet 2024

22 januari 2024 | Kommun & politik, Arbete
Det är valår i år då valet till Europaparlamentet äger rum den 9 juni. I takt med att valrörelsen sätter igång på allvar söker Linköpings kommun över 800 röstmottagare.

I juni är det Europaparlamentsval. Nu söker kommunen röstmottagare. Foto: Jeppe Gustafsson

En röstmottagare tar emot röster i förtidsröstningslokal eller i någon av de 102 vallokaler som finns i kommunen under valdagen.

Den som arbetar som röstmottagare måste vara 18 år fyllda och ha god förmåga att läsa, skriva samt förstå och prata svenska.

– I övrigt krävs inga särskilda kvalifikationer men valnämnden ser gärna att den som arbetar som röstmottagare är stresstålig, serviceinriktad, strukturerad och noggrann. Vi vill gärna att personen ska kunna samarbeta, ge god service och ha ett professionellt bemötande gentemot de som kommer och röstar, säger Linda Forssén, valsamordnare och fortsätter:

– Viktigt är också att arbetet sker på ett rättssäkert sätt. Vid behov ska man kunna sätta gränser och vara tydlig kring hur det går till att rösta.

102 valdistrikt

I Linköpings kommun finns det 102 valdistrikt och därmed kommer det att finnas 102 vallokaler på valdagen. Beroende på var kommuninvånaren bor, tillhör man en särskild lokal. Var ens vallokal finns står på röstkortet som kommer i brevlådan. För många människor är det nästan högtidligt att rösta på självaste valdagen, som i år infaller söndagen den 9 juni, men det finns även möjlighet att förtidsrösta.

– Förtidsröstningen pågår från 22 maj till och med den 9 juni. I förtidsröstningen arbetar man dagtid med att ta emot förtidsröster i röstningslokaler runt om i kommunen. På valdagen den 9 juni jobbar man från morgon till sen kväll i en av våra vallokaler. Varje valdistrikt har en egen vallokal som bemannas av 6-8 röstmottagare, arbetet leds av en erfaren ordförande och en vice ordförande så det finns alltid någon erfaren att fråga, säger Linda Forssén.

Europaparlamentet

Valet till Europaparlamentet sker i varje EU-land den 6-9 juni. I Sverige är valdagen den 9 juni eftersom Sverige alltid har valdag på söndagar.
Den som vill arbeta som röstmottagare på valdagen får ett arvode, den som arbetar som röstmottagare i förtidsröstningen får timlön.

– Att arbeta som röstmottagare är ett arbete som bidrar till demokratin och jag tror att de flesta tycker det är rätt kul. Det ger en spännande inblick i hur ett val, och därmed också vår demokrati, fungerar, säger Linda Forssén.
Ansökan som röstmottagare sker på Linköpings kommuns webbplats.

 

Senast ändrad den 22 januari 2024

Senaste nytt

Hög risk att skyddsvallar svämmar över
Fler anställda sommarvikarier i tidigare skede
Lägsta antalet hushåll med ekonomiskt bistånd på tio år
Plankö? Nej, planprioritering styr Linköpings utveckling
Hemlösheten minskar i Linköpings kommun
Nu förstärks elnätet i Tornby
Beslut fattat: Två förskolor avvecklas
Kulturskolan - 75 år av musik, konst och gemenskap