Årets sommargågata utvärderas

21 augusti 2019 | Stadsplanering & trafik, Uppleva & göra
Sommargågatan längs Storgatan har varit välbesökt och mycket uppskattad. Snart plockas allt bort och busstrafiken börjar gå som vanligt från måndag 26 augusti.
Folkes finrum

Under sommaren har delar av Storgatan varit gågata.foto: Annika Avén

Det är dags att utvärdera sommargågatan. Det sker genom att vi går igenom alla synpunkter som har kommit in, men vi tittar också på hur många fler som har rört sig längs sträckan och vi hör med Östgötatrafiken hur de ser på situationen. Det går även ut en enkät till näringsidkarna.

Temat Globala målen inbjöd till interaktivitet och eftertanke, även den delen kommer att utvärderas.

- Sommargågatan har varit otroligt mysig och vi har fått en hel del respons. De allra flesta har varit positiva, men det finns också funderingar kring cykeltrafik och tillgänglighet, säger Lisa Markström, landskapsarkitekt på Stadsmiljökontoret.

Tanken med sommargågatan var att passa på att testa konceptet eftersom busstrafiken ändå behövde ledas om på grund av markarbete på Apotekaregatan. De restaurangägare som ville fick ordna uteservering, men vi ställde också upp bänkar både längs gatan och vid Stora torget, för att Linköpingsbor och besökare skulle kunna umgås och vistas i sommarstaden på ett avslappnat sätt.

- Vi ska ta hänsyn till alla aspekter i det här och göra en ordentlig utvärdering. Det kommer sedan att vara ett viktigt underlag när beslut tas om vi åter ordnar sommargågata i Linköping eller inte, säger Lisa Markström.

Om du har synpunkter gällande sommargågatan så går det bra att lämna dem via kontakt@linkoping.se

Text och foto: Annika Avén