Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Att möta människors individuella behov

19 maj 2021 | Arbete, Omsorg & hjälp
Hand i hand med framtida yrkesvalet kliver Valeryia Kudrautsava in som vikarie inom kommunens vård- och omsorgsverksamhet för fjärde sommaren på raken. "Jag läser till psykolog och har jobbat inom råd & stöd tidigare somrar. I år får jag möjlighet att jobba på ett demensboende inom äldreomsorgen. Det ger mig otroligt mycket att få möjlighet att hjälpa människor", säger Valeryia.
Bild på tjej med långt brunt hår som jobbar som vikarie. Hon står i Domkyrkoparken

Valeryia Kudrautsava kliver in som sommarvikarie inom vård och omsorg för fjärde gången.

Valeryia har arbetat inom råd & stöd på Fogdegatan de senaste tre somrarna och har trivts bra. Inför sommaren fick hon tipset att ansöka om att sommarjobba på ett demensboende i innerstaden i stället. Att varva studier med sommarjobb ger både arbetserfarenhet och försörjning under studieuppehållet på sommaren. För Valeryias del ger det också goda meriter inför arbetet som psykolog som innebär att ha en förståelse för människors olika situationer och förutsättningar.

– Jag tror att arbetet passar personer som är lyhörda och intresserade av att arbeta med människor. Individen är i fokus oavsett om det är inom äldreomsorgen eller LSS-verksamhet. Jag måste kunna sätta mina egna behov åt sidan, bekräfta personerna jag arbetar med och hitta på aktiviteter som fyller deras vardag på ett positivt sätt, säger Valeryia.

Men arbetet kan också innefatta medicinsk delegering som innebär att ge medicin till den brukare som behöver. Ny personal får alltid en introduktion och vid medicinsk delegering genomgås en utbildning.

– Det finns tydliga förväntningar och regler kring vad arbetet inom vården innebär. Det är skönt tycker jag. Man känner sig trygg, säger hon.

Taggad på natt

Snart är det dags för Valeryia att avsluta vårterminen på universitetet och sätta på sig arbetsrocken. Trots varierande arbetstider finns det en viss tid på dygnet Valeryia är mer peppad på än andra.

– Det är bra med olika tider men jag är faktiskt taggad på att jobba natt.

Personliga assistenter behövs

Är du intresserad av ett sommarjobb inom vård och omsorg? Förutom sommarjobb som undersköterska har vi också fortfarande platser kvar till dig som vill arbeta som personlig assistent inom området LSS Funktionsstöd. Personlig assistans får personer i sitt eget hem med en omfattande och varaktig funktionsnedsättning och som behöver stöd i sin vardag. Det kan till exempel handla om hjälp med personlig hygien, klä av och på sig, äta och kommunicera med andra.
Du kan ansöka fram till 31 maj.


Text och foto: Fanny Miles