Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Bantorgsparken åter öppen

18 november 2021 | Stadsplanering & trafik, Uppleva & göra
Större ytor för lek och spel, en ny öppen lekplats och en minipiazza. Nu är upprustningen av Bantorgsparken klar.
Växter i en plantering med sittplatser i bakgrunden.

Den 1 oktober öppnades Bantorgsparken efter sex månaders upprustning.

– Bantorgsparken upplevdes stängd och sluten mot gatorna. Av vissa upplevdes den till och med som en innergård till bostadskvarteret. Det ville vi ändra på, säger Åsa Karlsson, projektledare på Linköpings kommun.

Parken saknade välkomnande entréer, dammen var stor och svårskött, möbler och lekplatsen var slitna. Dessutom styckades parken upp genom gångvägen på ett onödigt sätt. Så i april 2021 spärrades Bantorgsparken i Vasastaden av för en välbehövlig makeover.

Förr upplevdes Bantorgsparken nästan som en innergård till bostadskvarteret.

– Vi är väldigt nöjda med disponeringen av parken. Förr gick det en gångväg rakt igenom vilket delade parken och det fanns inte riktigt någon fri yta att utnyttja. Nu är gräsmattan mer centrerad och det finns en mer sammanhållen yta för lek och spel, säger Åsa Karlsson.

Den 1 oktober genomfördes slutbesiktningen och nu är parken helt öppen igen. Dagvattenanläggningens storlek har minskats och fått en trevligare miljö. Nya möbler och ny lampskärmsliknande belysning möter besökarnas behov av tillgänglighet och trygghet på ett bättre sätt. Dessutom är lekplatsen helt ny med mer lekfunktioner.

Helt ny belysning har satts upp, både på stolpe och hängande i luften.

Lekplatsen är helt ny med mer lekfunktioner.

– Lekplatsen fått en bättre kontakt med parken nu. Vi har öppnat upp mer bland växtligheten så att man ser in till lekplatsen vilket skapar en mer sammanhållen park, säger Åsa Karlsson.

Även de tre entréplatserna som tidigare varit ganska anonyma har piffats upp. Vid parkens sydöstra entré har det också förberetts för en eventuell uteservering.

"En minipiazza i Linköping."

– Här har vi ordnat med sittmoduler kring träden och en ljusslinga modell större, vilket ger det en lite kontinental känsla – en minipiazza i Linköping, säger Åsa Karlsson.

Text och foto: Johan Hermansson

Chatta
Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-16.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: