Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Barnens papperskorgar sprider sig i Tallboda

7 oktober 2021 | Förskola & utbildning
I Tallboda har ett par papperskorgar på sistone fått ett nytt utseende. Bakom det står barnen på förskolan Ankaret som vunnit pris för bästa papperskorg i en tävling som Håll Sverige Rent anordnat. Som första pris fick papperskorgar i förskolans närhet barnens design.
Tre barn slänger skräp i en papperskorg med texten Tack

Förskolan Ankaret kammade hem pris för bästa papperskorgen. Foto: Linköpings kommun

Papperskorgar är oftast i tråkiga färger och då också svåra att hitta, var analysen bland förskolebarnen på förskolan Ankaret i Tallboda. Kanske är det därför det är så många som missar eller glömmer vart skräpet ska hamna, blev en slutsats i förskolans arbete med skräp. Ett arbete som fick extra fart i och med att organisationen Håll Sverige Rent utlyste en tävling i att ta fram den bästa papperskorgen, för att minska skräpet på marken där det inte hör hemma.

Barnen i de äldsta grupperna, mellan 4-6 år, fick under våren inspektera förskolans närområde.

– Vi gick runt i närområdet och spanade på hur papperskorgarna ser ut och barnen reflekterade ganska omgående att alla papperskorgar var mörka, svarta eller gröna, och inte syntes så väl. Därför blev det viktigt för barnen att tillsammans rita och ta fram en design för en mer inbjudande papperskorg, säger Agnes Höglund-Elb, pedagog på förskolan.

Papperskorgar ska synas

Det gick ganska tidigt upp för Agnes och hennes kollega Vesna Gorgijevska att tävlingen passade gruppen väldigt bra.

– Att få designa världens bästa papperskorg passade oss perfekt. Barnen var otroligt kreativa och vi tillverkade små prototyper, målade teckningar och gjorde ritningar, satte upp skyltar på vår gård och mycket annat, berättar Agnes Höglund-Elb.

Helst hade barnen velat att papperskorgen kunde prata och säga ”TACK” varje gång någon slängde något i den och att den skulle kunna sjunga och spela vår papperskorgslåt (med samma melodi som Björnen sover) så att alla kunde höra och komma ihåg var skräpet ska vara. Det fick bli en liten kompromiss, att insidan av locket hade texten “TACK” medan resten av papperskorgen hade alla regnbågens färger för att verkligen vara inbjudande och lätt att hitta.

I juni hörde Håll Sverige Rent av sig och berättade att just förskolan Ankaret hade vunnit av 117 inskickade bidrag. Priset blev att organisationen beställde två papperskorgar i barnens design, som nu är invigda av förskolan.

Förskolepedagogerna Agnes Höglund-Elb och Vesna Gorgijevska och barnens papperskorg.

Kan få en fortsättning

Ett bostadsbolag i Tallboda hörde talas om detta och har varit i kontakt med förskolans rektor för att få veta mer om papperskorgarna.

– Det är jättekul att barnens papperskorgar är så inspirerande att bostadsbolaget vill ta del av vårt arbete. Det skapar en bra förankring i våra förskolors område där våra barn också bor, säger Malin Hellström, rektor för Tallbodas förskolor.

Barnens tankar liknar kommunens

Nicklas Alsö arbetar på kommunens klimatenhet där man arbetar med bland annat medvetenhet om vad nedskräpning kostar och ställer till med. Nicklas är glad över att barnen på förskolan verkligen har fattat grejen.

– I de projekt vi har genomfört vill vi precis som barnen lyfta fram papperskorgen genom att göra den mer synlig, till exempel genom mer färg. Det är ju verkligen super att de tagit tillvara alla färger och utgått från en palett för att papperskorgarna ska synas bättre, säger Nicklas Alsö.

Klimatenheten har också gjort liknande insatser som förskolebarnen med att klä in olika papperskorgar i diverse kampanjer, som den om de globala målen där papperskorgar i närheten av skolor har klätts in för att påtala målen och vikten av dessa.

– Det är så roligt att barnen vill vara med och synliggöra papperskorgarna med sitt glada budskap. Kul att de vann med sitt bidrag, det gör oss stolta, säger Nicklas Alsö.

I och med att skräp hamnar rätt i papperskorgar bidrar en ren plats också till en mer trygg plats, vilket vi alla kan bidra till.

Text: Axel Swartling

Texten till förskolans papperskorgslåt (melodi: Björnen sover):

Släng ditt skräp
Släng ditt skräp
I en papperskorg

Släng det ej i vattnet
Släng det ej på marken

Släng ditt skräp
Släng ditt skräp
I en papperskorg