Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Berzeliusskolan ska växa

27 november 2020 | Stadsplanering & trafik, Förskola & utbildning
Berzeliusskolan får en tillbyggnad med både förskola och nya undervisningslokaler för gymnasiet. Det nya huset ska byggas väster om Berzeliusskolan mellan Gustav Adolfsgatan och Linggatan.
Ny förskola som ska byggas vid Berzeliusskolan

Arkitektbild: Klark Zenit

Det kommunala bolaget Lejonfastigheter står bakom bygget som påbörjas nu i november och beräknas vara klart våren 2022. Nybyggnaden får tre plan som byggs ihop med den befintliga skolan, men med separata ingångar för förskola och gymnasium.

På de två nedre planen blir det en förskola för 120 barn. Förskolan får ett eget serveringskök och egen matsal. Den får också en separat ingång och inhägnad gård, skild från den övriga skolan.

Byggs ihop

Det övre planet blir en utbyggnad för Berzeliusskolan och rymmer 150 elever. Här kommer bland annat gymnasiets design- och teknikutbildningar att hålla till.

Eleverna på gymnasiet kommer att kunna gå invändigt mellan det befintliga skolhuset och den nya tillbyggnaden.

Miljöbyggnad

Skolutbyggnaden uppförs enligt standarden Miljöbyggnad silver. Det innebär bland annat att höga krav ställs på husets energieffektivitet och på en god inomhusmiljö med bra ljusinsläpp, ventilation och ljuddämpning.

Arkitekter är Klark Zenit och projektet genomförs i samverkan med entreprenören BC Linköping AB.

Berzeliusskolan byggdes på 1950-talet. Den hette då Vasaskolan och var en grundskola. Sedan 1997 finns här årskurs 7–9 och gymnasium med cirka 1 600 elever.

Fakta om nybygget

Förskolan: ca 1 300 kvm för 120 barn

Lokaler för gymnasiet: ca 800 kvm för 150 elever

Planerad inflyttning: 1 april 2022

För mer information om bygget kontakta Erik Styrenius, fastighetschef på Lejonfastigheter. Telefon 013-20 54 56.