Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Besöksförbud tas bort 1 oktober

15 september 2020 | Omsorg & hjälp, Coronaviruset covid-19
Regeringen meddelade på tisdagen att besöksförbudet på äldreboenden ska upphöra den förste oktober. Beskedet gavs av socialminister Lena Hallengren som samtidigt påminde om att pandemin fortfarande pågår.
Äldreomsorgen är stängd för besökare

Även om regeringen beslutat att ta bort det generella besöksförbudet så finns det fortfarande möjlighet att göra lokala anpassningar.

– Vi avvaktar Socialstyrelsens föreskrifter där vi kommer att få stöd i hur vi kan göra säkra möten på våra äldreboenden. När möjligheten ges till att genomföra besök kommer verksamheterna och anhöriga få ta ett stort ansvar i att följa rekommendationer men framförallt att inte göra besök om man har minsta symptom. Vi kommer fortfarande att ha ett stort ansvar att skydda våra äldre mot att bli smittade, säger Linda Ljungqvist, social- och omsorgsdirektör i Linköpings kommun.

Översyn

Det tillfälliga besöksförbudet på äldreboenden infördes av regeringen den förste april. I augusti fick Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten i uppdrag att göra en översyn och det är efter att ha tagit del av den som regeringen fattat beslut om förbudet ska upphöra den förste oktober.

Båda myndigheterna framhäver i sin analys att äldreomsorgen haft gott om tid att anpassa sitt arbete och nu klarar att begränsa smittspridningen. Folkhälsomyndigheten väger också in att besöksförbudet haft stora negativa konsekvenser både för de äldre och för deras anhöriga.

– Det är verkligen en lättnad att våra brukare och deras anhöriga äntligen kan få träffas igen, säger Linda Ljunqvist.