Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Nu öppnar biblioteket - kika in på måndag

17 september 2021 | Uppleva & göra
Nu är det äntligen dags! Måndagen den 20 september öppnar huvudbiblioteket efter att ha varit stängt för golvrenovering. "Det känns jättehärligt. Det blir så otroligt vackert, det känns mer luftigt och mera ljust nu", säger bibliotekschef Marie Sääf.
Bibliotekschef Marie Sääf, tittar fram mellan böcker i en bokhylla

Det var 20 år sedan biblioteket invigdes och golvet var nytt. Nu har 3 000 kvadratmeter golv av vitek slipats, oljats och lackats. Arbetet har gjorts av Patrik Klasén och han kollega Andreas Forsberg som har varit igång sedan den 7 juni.

– Det är lite kul att vi har gjort i ordning golv på slottet och så detta. Det är speciella miljöer, säger Patrik.

Nu ser han fram emot att besökarna ska se resultatet av hans och kollegans ansträngningar.

Patrik Klasén har arbetat med attt göra i ordning golvet i huvudbiblioteket

Ursprungsfärgen

Det som en gång var ett ljus trägolv har under de 20 åren som gått varit utsatt för både solljus och annat slitage och blivit rejält mörkt. Ägaren Lejonfastigheter har med hjälp av kompetens i projektgruppen lagt ner ett stort arbete på att komma så nära ursprungsfärgen som möjligt.

Bland annat har projektgruppen tittat på delar som inte har varit utsatta för slitage och solljus. Det finns orörda partier i Stiftsbiblioteket, Östgötarummet och i läsesalen på övervåningen där fundament har stått. Gamla bilder har varit till hjälp i arbetet. Några stora lagningar har inte behövt göras, men lite trämateriel har sågats bort så att golvet har möjlighet att röra sig när det sväller av fukten på sommaren.

Gränsen mellan det gamla golvet i Östgötarummet och det nya i Bibliotekshallen.

Under golvrenoveringen har golvet varit indelat i fem zoner. Bokhyllorna har till större delen haft böckerna kvar i hyllorna under flytten. De har kunna flyttas till ytor där arbete inte har pågått för tillfället.

Den firma som har hjälpt till med flytten har också lagat en del hyllor och bytt ut hjul till mjukare varianter som ska vara skonsamma för golvet.

Vårdplan

Fastighetsägaren Lejonfastigheter har gjort en utredning för att komma fram till hur golven och andra delar av byggnaden ska underhållas i fortsättningen.
– En vårdplan har upprättats för byggnaden så att man kan förändra den i samma anda som när huset byggdes. Det är ett känsligt hus som anses ha kulturhistoriska värden trots att det är så nytt, säger Marie.

Sammanlagt finns det i huset 5 000 kvadratmeter trägolv. I år har golvet i den stora bibliotekshallen gjorts i ordning. Så småningom kommer även de delar som har trägolv i resten av huset att göras i ordning.

Personalen

Under tiden som Patrik och Andreas har slipat och lackat golv så har personalen haft semester eller arbetat i något av närbiblioteken.

Marie, hennes medarbetare och Linköpingsborna längtar tillbaka till sitt bibliotek.
– Vi har fått många frågor via telefon och mejl från sådana som undrar när vi öppnar, säger Marie.

Öppnandet

På biblioteket kommer man att vara uppmärksam så att det inte blir för mycket besökare samtidigt.
Vi kommer att ha skyltar och markeringar med information om att vi ska tänka på att hålla avstånd. Det är ett stort rum, men blir det trångt så får vi vidta åtgärder och samma sak gäller på närbiblioteken.

– Det ska bli spännande när det börjar komma besökare igen, säger Marie.

Text och foto: Eva-Karin Strand Wåtz