Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Blivande energihjältar släcker för klimatet

27 mars 2020 | Kommun & politik, Bygga, bo & miljö, Förskola & utbildning
På lördag är det åter dags för Earth hour. Några som redan vet hur viktigt det är att släcka för klimatet är förskolebarnen som deltar i projektet Elis Energihjältar.

Gör som Elis Energihjältar – släck ner på lördag.

Elis Energihjältar är Lejonfastigheters projekt för att öka kunskapen om energi hos förskolebarn och pedagoger. Under vårterminen 2020 deltar femårsgrupperna på förskolorna Bokhagsvägen, Skogslyckegatan, Mårdtorpsgatan och Vickergatan.

Projektet tar avstamp i berättelsen om Eli och Elva, och pedagogiken bygger på lekar, aktiviteter, pyssel och samtal som rör el, vatten och värme. Barn och pedagoger får på ett lekfullt och lustfyllt sätt lära sig att små insatser kan göra stor skillnad. Barnens uppdrag är att hitta energi som slösas i onödan och på så vis bli energihjältar.

– Vi ser att projektet gör skillnad och skapar stort engagemang hos barn och pedagoger. De förskolor som deltog i projektet ifjol lyckades minska elanvändningen med hela 9,2 procent, säger Anna Adolfsson, projektledare för Elis Energihjältar på Lejonfastigheter.

Släcker du ner?

På lördag 28 mars klockan 20.30–21.30 är det Earth hour. Då släcker människor, företag världen över ljuset för att ta ställning för planeten. Linköpings kommun deltar, visst gör du det också?
Vill du ha fler råd om hur du kan minska din energianvändning? Kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare som ger kostnadsfri och opartisk rådgivning.

Text: Malin Gärdeman och Sonja Sandbacka

 

Tips!

Klimatsmarta tips från Elva

• Släck lampor i tomma rum.

• Byt glödlampor mot lågenergilampor och använd gärna lysrör där det passar.

• Använd sensorer för närvarostyrning och se till att tiden innan de släcks är lagom.

• Koppla ur belysning och armaturer på ställen där ljusstyrkan inte behöver vara lika stark.

 

Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-15.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: