Se, hör och bli förförd på bok- och berättarmässan

28 november 2019 | Uppleva & göra, Förskola & utbildning
Höstmörker, dimma och kyla. Det är då man får sjunka ner i soffan med en bra bok. På fredag och lördag kan du hitta inspiration under bok- och berättarmässan. Dit kommer bland andra Linköpingsbördige Jan Wallentin, Monika Fagerholm och Viveca Sten, som skrev böckerna om Sandhamn.
Banner till bok- och berättarmässan Tellus

Bok- och berättarmässan Tellus hålls på nio scener i Linköpings stadsbibliotek, den 29 och den 30 november. Fredagen ägnas åt barnlitteratur och lördagen ägnas främst åt litteratur för vuxna.

- Vi har haft det här samarbetet med Tellus sedan 2012. Från början var bok- och berättarmässan i september, men sedan flyttades den till november-december, berättar bibliotekarie Maria Engman.

Speakers Corner

Förutom rena föredrag så kommer det bland annat att finnas ett speakers corner på en mindre scen för korta framträdanden på högst tio minuter. Hit kommer bland andra Anders G. Törnvall och berättar om Stasis spionverksamhet i Sverige och Linköping.

Under dagen visas också forskarsalen där bland annat Göran Billesons Linköpingsbilder visas.  På lördagen berättar Jan Wallentin om hur det var att bli höjd till skyarna och sedan göra come back. Han skrev först ”Strindbergs stjärna” och nio år senare kom han ut med ”Den tyngdlöse Jesper Fock”. 

– Jag skulle också vilja lyfta fram föredraget  och workshopen om biblioterapi. Det handlar om hur man kan må bra av att läsa och samtala med andra om det man har läst, säger Maria Engman.

Att göra en Knausgård

Det är under hösten som flest böcker ges ut. Tidigare i höstas hade stadsbiblioteket ett evenemang då den senaste bokutgivningen presenterades. Evenemanget har funnit i flera år och anordnas både vår och höst.

– Trenden är att man gör en Knausgård. Med det menar jag att författare skriver skönlitterärt om verkliga personer, säger Brita Lodén som är ansvarig för den skönlitterära avdelningen. Den här typen av böcker är alltså inte rena biografier. De finns ofta i ett gränsland mellan fiktion och biografi. Trenden har pågått ett tag men har under hösten avtagit något.

Brita Lodén ger exempel på sådan utgivning:

  • Jonas Gardell ”Till minne av en villkorslös kärlek”
  • Leif GW Persson ”Gustavs grabb”.
  • Felicia Fält ”Felicia försvann”
  • Jonas Hassen Khemiri ”Pappaklausulen”

– Det har varit starka diskussioner om man får skriva vad som helst om andra människor. Man kan komma undan med mycket genom att kalla böcker skönlitterära. En skönlitterär författare ska ljuga, men om man skriver biografiskt ställs det krav på att det som skrivs ska vara sant, säger Brita Lodén.

Brita Lodén tipsar om trender och böcker

Utgå från andra författare

En annan trend är att böckerna utgår från andra författares böcker.

– Det är ju inget nytt för så har författare alltid gjort. I höst har det exempelvis pågått ett nordiskt projekt där tre författare utgår från Ibsens dramer. De författare som ingått i projektet är Klas Östergren som skrivit ”Hilde”, Vigdis Hjort som skrivit ”Henrik” och Merete Pryds Helle som skrivit ”Nora”.

Italienska böcker

En annan trend som förlagen hoppat på i spåren efter Elena Ferrantes hyllade Neapelsvit är att ge ut italiensk litteratur. Ett exempel på det är ”Historien om en anständig familj” av Rosa Ventrella.

– Den är lite i Ferrantes anda. Historien utspelar sig på 80-talet i arbetarklassmiljö. Den är väldigt bra. Man kände det som man befann sig i de italienska gränderna, säger Brita Lodén.

Boktips från Brita Lodén

Brita Micheller Pavers ”Skräcken på Wakenhyrst”

Frida Skybäck ”Bokcirkeln vid världens ände”

Susanna Alakoski ”Bomullängeln”

Linn Engdahl ”En piska, en påk, en yxa”

David Nicholls ”Bitterljuva dagar”

Carolina Ramkvist ”Björnkvinnan”

Text och foto: Eva-Karin Strand Wåtz