Svårt bostadsläge - vill du hyra ut till en student?

12 augusti 2019 | Kommun & politik, Stadsplanering & trafik, Bygga, bo & miljö
Har du ett rum eller en lägenhet att hyra ut till en student? Då kan du höra av dig till Kombo, Linköpingstudenternas hyresgästorganisation. "Bostadsläget är fortfarande svårt inför terminsstarten", säger boendeombud Lorena Persson på Kombo.
Ung man med små hörlurar och unga kvinnor med ryggsäckar i bakgrunden

Fotograf: Most Photos

Lorena Persson säger att söktrycket är lika högt som tidigare år.
– Det är de som inte lyckats få bostad som vänder sig till oss, säger Lorena.
Kombos uppgift är framförallt att hjälpa till med rådgivning i boendefrågor och att hitta bostäder åt studenterna. Lorena berättar att studenterna och särskilt de som kommer från andra städer, befinner sig i en utsatt position.
– Vi uppmanar dem att ta det de kan få i början även om det inte är det de vill ha i första hand. De har inte råd att vara kräsna.
Många väljer att bo kollektivt i en stor lägenhet åtminstone det första året som student.

Studentbostäder

Thomas Lilja, affärsområdeschef på Studentbostäder håller med om att det som vanligt är svårt med bostäder inför terminsstarten.
– Men de allra flesta kommer under hösten att lösa sin boendesituation.
Studentbostäder har 4 200 bostäder, 1 500 av dem är rum i korridorer.
– Cirka 6 000 studenter bor i Studentbostäders lägenheter. På universitetet studerar väsentligt många fler. Givetvis bor många studenter hos Stångåstaden och andra hyresvärdar i Linköping.

Vid terminsstarten har Studentbostäder cirka 1 000 lägenheter att hyra ut till nya studenter.  Studenter som är nyantagna för första gången och som inte bor i Linköpings kommun har förtur till 400 av dem. 550 hyrs ut till internationella studenter via avtal med Linköpings universitet.

Det byggs

Studentbostäder jobbar för att få fler bostäder till studenter i Linköping.
– Just nu jobbar vi med att få till en byggstart för 85 studentlägenheter i Lambohov. Utöver det jobbar vi med detaljplaner för att bygga bostäder i främst Ryd och på Flamman i Gottfridsberg. Totalt jobbar vi med projekt som kan ge 400-500 nya bostäder, säger Thomas Lilja.
Ett större projekt pågår där Studentbostäder bygger om korridorbostäder till studentettor. Det ska resultera i 32 nya lägenheter.