Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Två parker nominerade till Landskapsarkitekturpriset

9 mars 2021 | Stadsplanering & trafik, Bygga, bo & miljö
Varje år delar Sveriges Arkitekter ut pris för bästa landskapsarkitektur. I år är både Broparken och parken Paradiset i Vallastaden nominerade. Priset tilldelas ett nyligen färdigställt projekt av hög arkitektonisk kvalitet gällande gestaltning, förverkligande och utförande.
Bropraken Vallastaden

Krondike förvandlades till parkområde. Foto: Most photos

- Det är såklart väldigt roligt att både Broparken och Paradiset är nominerade, säger Linda Moström, landskapsarkitekt på Linköpings kommun. Smedstadbäcken som rinner genom Vallastaden var förut bara ett krondike, vi omvandlade platsen genom att skapa flacka slänter med ängsmarker och ytor att vara på. Vi byggde också terrasser och stora bryggor där besökare kan slå sig ner och njuta.

Paradiset

Även parken Paradiset är nominerad till priset. Paradiset kullar är skapade av den jord som grävdes bort då Vallastadens första kvarter byggdes. Parken utformning har inspirerats av jordbrukslandskapets tegar och består båda av öppna parkområden och områden med odlingslotter.

Paradiset är en park som påminner lite om ett Folkets Park med en scen och en härlig entré. Parken har både ytor som kan hyras för odling och ytor där alla kan umgås, grilla och plocka frukt från de gemensamma fruktlunderna, berättar Lotta Johansson, stadsträdgårdsmästare på Linköpings kommun.

Satsningar på grönområden

Förra veckan fick den nyligen renoverade Nykvarnsholmen motta Östergötlands Arkitekturpris.

- Vi satsar på våra grönområden och parker i Linköping, och det märks. I vår växande stad är det viktigt att våra gemensamma mötesplatser också utvecklas och att den gröna strukturen håller hög kvalitet, säger Linda Moström. Vi landskapsarkitekter jobbar med utvecklingen av våra gator, torg, parker och gröna stråk - de platser som bär vår identitet och som gör att vi känner tillhörighet till vår stad. Platser där vi kan umgås, leka, ta en paus och höra fågelkvitter.

Fler upprustningar

Under 2020 renoverades förutom Nykvarnsholmen och kajpromenaden även Grenadjärparken och Magistratshagen. Och fler upprustningar är på gång, härnäst Bantorgsparken i Vasastaden, fickparken Pusslunden på Ågatan och Brunnspromenaden och Britta Holmströms torg utmed den mest centrala delen av Stångåstråket östra sida.

Landskapsarkitekturpriset delas ut den 25 mars. Vill du veta mer om Vallastaden rekommenderas ett besök i stadsdelen och Vallastadens audioguide.