Bryt isoleringen - jobba på Skylten

22 mars 2019 | Näringsliv, Arbete
En icke-formell arbetsplats för kreativ sysselsättning och nya möten. Låter det som något för dig? Då ska du ta en närmre titt på det senaste initiativet på kulturhuset Skylten.

Från vänster: Anton Bergström, Sanna Rooth och Houshyar Kafashi arbetar tillsammans på Skylten. Foto: Mattias Grane

Nere på Södra Oskarsgatan 3 frodas kreativiteten och idérikedomen. Inne på kulturhuset Skylten har man just dragit igång ”Skylten Coworking Space”.

Coworking space är ett internationellt etablerat begrepp som ibland översätts till svenska som kontorskollektiv. Idén bygger på att många människor delar ett utrymme för självständigt arbete men där även nya samarbeten och synergier kan uppstå när olika kunskaper och yrkesskickligheter sammanstrålar. Istället för att arbeta isolerat i traditionella kontor kan man här välja att vara del av ett socialt sammanhang, bolla sina idéer med andra och inleda helt nya samarbeten.

Nästa nivå

Sanna Rooth som är kulturutvecklare på Skylten och initiativtagare till coworking-idén är redan ett steg vidare i sina tankar. I skrivande stund planerar hon att vidga konceptet genom att implementera inspirationsföreläsningar kring företagande och entreprenörskap inom de kreativa näringarna. Sanna berättar också om sin vision om att kunna flytta ut arbetsplatsmöjligheterna utomhus till Skyltens innergård under sommarhalvåret.

– Jag var på studiebesök i Malmö och där har kommunen tillsammans med universitetet inlett ett förvaltningsövergripande samarbete som heter ”StickUt Malmö”. Ett jättespännande forskningsprojekt som visar på att vi tänker mer kreativt och tenderar till att bli mer innovativa när vi arbetar utomhus och är i rörelse. Vi får se om det är något vi även skulle kunna skapa möjligheter för i Linköping, säger Sanna.

En kreativ kraftkälla

Skylten erbjuder med sitt coworking-koncept en icke-formell arbetsplats, som främst riktar sig till aktörer inom kultur och kreativitet, i sin nyrenoverade cafélokal. Bara ett stenkast från Resecentrum. På plats finns utrymme för att både sitta och stå, det finns eluttag, wifi, mikrovågsugn och givetvis ett öppet café med kaffe, mackor och fika. Behöver man hålla ett mer formellt möte bakom stängda dörrar så erbjuds även möjligheten att hyra ett mötesrum.

Redan idag är det fullt med kreativ aktivitet i huset och det är ingen ovanlig syn att kulturarbetare, musiker, filmare, kreativa företagare, kommunalanställda, och studieförbundsrepresentanter sitter och jobbar på egen hand eller håller möten i lokalen.

Skylten har öppet måndag-torsdag 09:00-20:30 och fredag 09:00-17:00. Den som har frågor om att vara en del av ”Skylten Coworking Space” kan kontakta Sanna Rooth.

Text och bild: Mattias Grane