Hoppa till huvudinnehåll

Byggstart för bostäder på Folkungavallen

12 september 2023 | Stadsplanering & trafik, Bygga, bo & miljö, Staden växer
Under måndagen togs spadtag för 75 nya bostäder och tre kommersiella lokaler på Linköpings före detta fotbolls- och friidrottsarena Folkungavallen. ”Vi visar vägen genom att bygga även i sämre tider”, säger Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist och satte sedan en symbolisk boll i rullning.

Kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) och Fredrik Törnqvist, vd Stångåstaden, höll i spadtaget för de nya bostäderna. Foto: Stångåstaden

Hur kommer det sig då att Stångåstaden, Linköpings kommuns bostadsbolag, kan bygga nya bostäder när många andra i branschen väljer att dra i handbromsen?

– Grunden är att vi har en stark ekonomi och ordning på våra finanser. Vi har bäddat bra för att klara av att bygga även i sämre tider. Vi tror att marknaden kommer vända och vi behöver bygga för att Linköping ska kunna fortsätta växa, förklarar Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

Jätteviktig satsning

Kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) betonade vikten av att kommunala bolag fortsätter satsa även i tuffare tider.

– Vi är en kommun som växer och den här satsningar är jätteviktig för att människor ska kunna få en bostad. Jag är oerhört stolt över Stångåstaden och våra kommunala bolag överlag. När marknaden svajar ska våra kommunala bolag vara stabila.


Visionsbild över hur området kan komma att se ut. Illustration: ARQLY

Gott samarbete

Att Stångåstaden kunnat sätta igång byggnationen av bostäderna är också ett resultat av ett gott samarbete med entreprenören, i det här fallet ED Bygg. Tillsammans har Stångåstaden och ED Bygg vänt på varje sten för att hitta de extra kvadratmeterna och bygga effektivare.

– Det här sättet att arbeta är framtiden för hela branschen. Både vi, Stångåstaden och kommunen är vinnare i det här, sammanfattade Mikael Larsson, ED Bygg.

  • Helt nytt kvarter – hållbart och citynära
  • 75 bostäder – mestadels 2–3 rum och kök
  • 3 kommersiella lokaler
  • Inflytt: Sommaren 2025
  • Miljöbyggnad silver – fastigheterna kommer att klassas enligt miljöbyggnad silver, vilket bland annat innebär att de har en låg energianvändning, god ventilation och bra dagsljus. Samtliga lägenheter kommer vara rökfria.
  • Övrig standard: Huset kommer bland annat ha solceller på taken. Man kommer även använda GEO-FTX vilket innebär att man nyttjar värme och kyla i marken för att få en behaglig inomhustemperatur både under vintertid och sommartid.
  • Byggentreprenör: ED Bygg
  • Läs mer stangastaden.se/nyproduktion/folkungavallen

Senast ändrad den 12 september 2023

Senaste nytt

Så ska kommunen bekämpa välfärdsbrott
Kommunen visade upp trygghetspunkt
Internationellt pris till attraktion i Gamla Linköping
Det hände på fullmäktige i september
Efter sprängningen: Kommunen stärker upp med ordningsvakter
Omvandlingen till en tryggare och grönare Järnvägspark
Kommunen arbetar trygghetsskapande efter explosionen
Så håller du enkelt koll på din ekonomi
Lär dig mer om psykisk ohälsa
Två centrala gator grävs upp