Clara har antagit utmaningen

8 maj 2019 | Bygga, bo & miljö
Plastbanta hemma, köp inga nya plastpåsar och laga mat på rester, det är några av utmaningarna på Instagramkontot som ska hjälpa oss att leva mer hållbart i vardagen.

Clara Hild visar upp nätpåsar som är ett alternativ till plastpåsar. Foto: Jeppe Gustafsson

Clara Hild arbetar som verksamhetsutvecklare på Råd & Stöd på Leanlink. Hon är en av de drygt 2 300 personer som följer kontot.

– Jag tycker att det går rätt bra. Jag måste erkänna att jag aldrig var ute och ploggade, men det kanske får bli nu till våren, säger hon.

Ny utmaning varje vecka

Det är Tekniska verken som bjuder på inspiration om hur man kan leva hållbart i vardagen med hjälp av Instagramkontot @52veckor. Kontot uppmanar sina följare att hänga med på en ny vardagsutmaning varje vecka som alla syftar till att göra gott för klimatet. Det finns inga pekpinnar, utan bara tips, inspiration och pepp. Syftet är att utmaningarna ska vara till hjälp för Linköping att klara målet att bli kolidioxidneutralt 2025.

Jag tycker att det är kul med just utmaningar för man tvingas bli kreativ och tävlingsinstinkten triggar igång.

Clara Hild

Clara har följt kontot i några veckor men funderingarna på att leva hållbart har funnits länge. På köksbänken hemma i lägenheten i Linköpings innerstad ligger några nätpåsar att bära hem frukt och grönt i, ett klimatsmart alternativ till engångspåsar.

– De är jättebra, det gäller bara att komma ihåg att ta dem med sig till affären, säger Clara. 

Bambu istället för plast

På diskbänken i köket har plastdiskborsten fått lämna plats åt en diskborste i naturmaterial och i badrummet är plasttandborstarna numera utbytta till tandborstar i bambu.

– Jag tycker att det är kul med just utmaningar för man tvingas bli kreativ och tävlingsinstinkten triggar igång, säger Clara.

Ett brinnande intresse för matlagning har gjort att en viss utmaning blivit extra rolig att ta sig an.

– Jag blir så vansinnigt nöjd om jag lyckas laga något som legat i riskzonen att hamna i gröna påsen. Det kan vara den sista slatten tacosås som får åka ner i pastasåsen, eller halvledsna rotfrukter som jag river ner i en gryta. Så ”Laga av rester” har jag tyckt varit roligast än så länge, säger hon.

Små segrar i vardagen

Vilka av tipsen tar du med dig in i ditt vardagsliv när utmaningen är över?

– Alla egentligen. Sedan kommer jag inte lyckas med allt, eller ens med något, till 100 procent, men varje gång jag kommer ihåg min tygpåse och tackar nej till plast så känns det som en liten, liten seger, avslutar Clara.


Varje vecka släpps en ny utmaning till alla följare. Vecka 7 var utmaningen att plastbanta hemma.

Text: Sofie Berlin

Foto: Jeppe Gustafsson

Det här är @52veckor
  • Tips och inspiration till att lära sig leva hållbart
  • Utmaningen pågår vecka 1 – 52 2019
  • Det går att ansluta när som helst under året
  • Plogga betyder att jogga och plocka skräp under tiden
  • Du hittar kontot på Instagram