Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Coronasäkert möte sker ute

28 juli 2020 | Omsorg & hjälp, Coronaviruset covid-19
Människor kan besöka sina anhöriga i kommunens äldreboenden, men det måste ske utomhus.
Säkra möten sker utomhus

Lennart och Ingrid Torehov kan mötas igen. Foto: Maria Eriksson

Det krävs ingen längre tid för att lista ut hur glad Ingrid Torehov är över att få träffa sin man Lennart som bor på Berga vårdboende i Linköping. Vi träffar henne när hon med ett strålande glatt och brett leende rullar in sin cykel genom grinden i boendets trädgård, den här soliga och varma eftermiddagen.

– Det här känns jättebra! Jag har väntat och nu äntligen! säger hon när hon har parkerat sin cykel.

Ingrid berättar att innan coronaviruset slog till så kunde Lennart få komma hem någon lördag eller söndag då och då.

– Det här har varit en riktigt jobbig period, att inte kunna få träffas, berättar Ingrid.

Under tiden vi väntar ute i vårdboendets trädgård på att medarbetarna ska lotsa Lennart ut inspekterar Ingrid platsen där hon och Lennart ska få en trevlig stund med kaffe och kaka i ett avskilt hörn.

Här har man monterat upp ett plexiglas för att besökare ska kunna möta sina anhöriga på ett säkert sätt där man kan sitta ansikte mot ansikte med glaset emellan sig.

– Titta så fint! ler Ingrid. Och bra att det är i ett hörn av trädgården så att man kan prata ostört.

Lennart kommer ut i trädgården och paret får äntligen ses igen. Tillsammans med en av vårdboendets undersköterskor får de hjälp med kaffekoppar och allt annat som är nödvändigt för att paret ska kunna umgås.

Petra Falk, verksamhetschef för boendet, ser också ut att vara nöjd med plexiglaslösningen och är glad för Ingrid och Lennarts skull.

– Även om anhöriga har varit väldigt förstående under den här våren och början av sommaren över det rådande besöksförbudet så känns det fantastiskt fint att äntligen kunna erbjuda det här, säger Petra.

Text och foto: Maria Eriksson