Dags för Europeiska trafikantveckan

10 september 2019 | Stadsplanering & trafik, Bygga, bo & miljö
Hur reser du? Under vecka 38 uppmärksammas klimatsmart resande i Linköpings kommun.
Sandra Strömstedt utanför cykelgaraget vid resecentrum

Miljösamordnare Sandra Strömstedt och hennes kollegor är redo för Europeiska trafikantveckan. Foto: Göran Billeson

Europeiska trafikantveckan (European Mobility Week) har funnits sedan 2002 och är ett EU-initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter.

Linköpings kommun har deltagit i flera år och syftet med veckan är att uppmärksamma hållbart resande för Linköpings invånare.

– Vi vill öka klimatengagemanget, ge kunskap om säker trafik till fots och på cykel och kommunicera klimatfrågan med medarbetare, boende och verksamma i kommunen, säger Sandra Strömstedt, miljösamordnare i Linköpings kommun.

Det görs i år mellan 16-22 september under en samlad kampanj både mot invånare och arbetsplatser.

– Men vi kommer tjuvstarta Trafikantveckan redan den 14 september genom att medverka under Rydsdagen. Där kommer vi stå och prata om hållbart resande och man får även kika på olika slags cyklar, så som lastcykel och vikcykel, säger Sandra Strömstedt.

Veckan kommer innehålla ett flertal aktiviteter på olika platser i kommunen men gemensamt för alla är att just alternativa färdsätt till bilen kommer att visas upp.

På söndagen den 22 september avslutas hela Trafikantveckan med en internationell bilfri dag. Var med du också! Posta gärna i sociala medier och tagga med #carfreeday.

Text: Johan Hermansson

  • Måndagen den 16 september står vi på Stora torget. Prata med oss om hållbart resande och få även en enklare besiktning av din cykel. Tid: klockan 14.00-18.00.
  • Tisdagen den 17 september står vi på Garnisonsområdet och pratar om hållbart resande samt erbjuder en enklare besiktning av din cykel. Tid: klockan 14.00-17.00.
  • Onsdagen den 18 september står vi tillsammans med Linköpings universitet på Campus Valla och uppmärksammar Trafikantveckan. Tid: klockan 10.00-14.00.
  • Torsdagen den 19 september står vi under morgonen på Resecentrum och uppmärksammar Trafikantveckan tillsammans med Östgötatrafiken, ett samarbete som görs tillsammans med Mjölby kommun, Norrköpings kommun och Tranås kommun.
  • Fredagen den 20 september står vi i Mjärdevi och uppmärksammar Trafikantveckan. På eftermiddagen kommer det att erbjudas en enklare besiktning av din cykel. Företag i Mjärdevi uppmuntrar även medarbetare att ha en bilfri dag denna dag.
  • Bilfri dag är ett världsomspännande koncept som arrangeras den 22/9 varje år. Eftersom det är en söndag i år har företag i Mjärdevi valt att uppmärksamma det på fredagen istället för att inspirera medarbetare att åka bilfritt till arbetet.