Fullspäckat spelschema på årets Keep it Loud

13 augusti 2019 | Uppleva & göra
Festivalen Keep It Loud är en populär avslutning av sommaren för många ungdomar. Nytt för i år är att den arrangeras på kulturcentrumet Skylten istället för i Kungsträdgården.

Medlemmar ur festivalens styrgrupp, från vänster: Anton Bergström, Tim Uhlin, Sanna Rooth, Alexander Vibeck och Viktoria Wisén. Foto: Mattias Grane

Keep It Loud har arrangerats sedan 2008 med fokus på ungdomar från 15-25 år. I en förnyelseprocess av festivalen så flyttar den i år ner till det nyrenoverade Skyltenområdet.

– Jag har jobbat med festivalen sedan den startade och det ska bli jättekul att arrangera den nere på Skylten i år, säger Sanna Rooth, projektledare för festivalen.

I och med det nya läget har man kunnat tänka mer utanför boxen. Det blir uppträdande på tre scener parallellt. Sanna berättar att utöver den klassiska stora utescenen kommer det att finnas en dedikerad dj-scen samt en inomhusscen med mer klubbkänsla. Totalt uppträder tretton live-akter och tio dj:ar under festivalens välfyllda endagsschema.


Maxida Märak är en av artisterna som gästar festivalen. Foto: Appelgrenfriedner

Lokal förankring 

Artistbokningarna har bland annat gjorts i samråd med Evenemangsagenterna och arrangörsgruppen Gähda. Två olika initiativ där ungdomar har fått ge uttryck för både vad de uppskattar och saknar i Linköpings musik- och kulturliv.

– Det är viktigt att vi är lyhörda och har med ungdomarnas perspektiv och önskemål när vi bokar artister. Annars finns alltid risken att man missar relevansen för målgruppen, förklarar Alexander Vibeck, artistbokare och representant från studieförbundet Sensus.

Keep it Louds koncept bygger på att boka ett stort segment av lokala artister och komplettera festivalen med ett par dragplåster i form av svenska ”up-and-coming”-artister. I årets upplaga uppträder till exempel den svensk-samiska artisten Maxida Märak och den nationellt hyllade rapparen Ivory, men även två av Östergötlands stora pop-hopp Anton Nessvi och Donika Nimani står på scen.


Keep it Loud arrangeras i år på Skylten på Södra Oskarsgatan. Foto: Mattias Grane

Ansvarsfullt samarrangemang

Keep It Loud är ett samarrangemang mellan Linköpings kommun, Sensus och Studiefrämjandet. Tillsammans lägger man ett stort fokus på att det ska vara en trygg och rolig festival för alla.

– Både vi som arrangerar och alla besökare har ett ansvar för att det ska bli en så bra upplevelse som möjligt. Därför trycker vi på vikten av ta hand om varandra och uppträda på ett respektfullt sätt i alla lägen, berättar Sanna Rooth.

Sanna poängterar vidare att Keep it Loud är en drog- och alkoholfri gratisfestival dit alla är välkomna oavsett kön, sexuell läggning, identitet, funktion eller etnicitet.

– Hela poängen med en musikfestival är ju att man ska ha skitkul, känna sig trygg och förhoppningsvis skapa minnen för livet.

Se hela festivalprogrammet och läs mer på evenemangets Facebooksida.

Mattias Grane