Dags för mässan där du får hjälp med ditt avlopp

13 september 2019 | Bygga, bo & miljö
Funderar du på att bygga eget avlopp, eller behöver du förbättra avloppet du har? Kom då på mässa lördagen den 21 september.

Förra årets mässa var välbesökt. Både Miljökontoret, Tekniska verken och ett 20-tal utställare är på plats 21 september.

Det är tredje året i rad som Miljökontoret ordnar en avloppsmässa i samarbete med Tekniska verken och ett 20-tal inbjudna utställare och entreprenörer.

– Det känns jättespännande. För mig som jobbar med avlopp är det årets höjdpunkt! Vi hoppas på ännu fler besökare, hittills har det varit en fördubbling varje år, säger Alexandra Persson, miljöskyddsinspektör på Miljökontoret.

Checklista för fastighetsägare 

Mässan är en årlig del av det tillsynsprogram som pågår 2017-2027. Alla avloppsanläggningar som ligger utanför det kommunala nätet och är äldre än 15 år omfattas. I år sker tillsyn i Nykil, Rystad och Sturefors med omnejd.

– Det är mycket att tänka på när man anlägger ett avlopp, bland annat avstånd till dricksvatten och vattendrag. Tanken med mässan är att den ska vara en hjälp för fastighetsägarna. Vår checklista är också ett stöd, den kan man få via oss på mässan, eller hitta på vår webb. Via den kan man bedöma om det enskilda avloppet är miljösäkert, säger Alexandra Persson.

En anläggning håller normalt i 15-30 år. Många av de avlopp som Miljökontoret inspekterar behöver åtgärdas. De fungerar inte som de ska och vattnet tas inte om hand på ett miljösäkert sätt. Det är vanligt att det handlar om fel dimension, ofta är anläggningen för liten.

Miljöinspektör Alexandra Persson och hennes kollegor svarar gärna på frågor om avlopp.

Besökare från andra delar av landet

De flesta som kommer till mässan är privatpersoner som har sommarstugor eller bor permanent på landsbygden inom Linköpings kommun. Men det kommer även besökare som bor utanför Linköping.

– Eftersom det inte finns någon mässa som liknar den här i Sverige så får vi besökare från andra städer, där de har hört om vår mässa. Det är mycket uppskattat.

Mässan riktar sig till den som funderar på att anlägga en ny eller åtgärda sin avloppsanläggning. På mässan kommer flera olika avloppslösningar att presenteras.

– De är också många som behöver förbättra sina gamla avlopp och åtgärda dem. Då kan de få tips, exempel och information från oss och utställarna, säger Alexandra som har med sig flera kollegor som också har specialkunskap inom avloppsfrågor.

– Alla frågetecken ska kunna rätas ut vid ett besök på mässan och man ska få gott om inspiration och idéer.

Text och foto: Annika Avén

Avloppsmässan

När? Lördag 21 september klockan 10-15
Var? Konsert och Kongress i Linköping, lokalen Garden
Fri entré!

 

 

 

Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Nu testar vi chatt som ny kontaktväg till kommunen. Chatten är öppen måndag till fredag 08.00-16.00, vecka 9 och 10.

Du får svar direkt på allmänna frågor. Samhällsvägledare, med bred kompetens om hela kommunens verksamheter, tar emot dina frågor.