Dags för Skogens dag

4 september 2019 | Uppleva & göra, Bygga, bo & miljö
Lördag den 7 september klockan 10-14 är det dags för Skogens dag i Vidingsjö motionscentrum. Dagen bjuder på ett brett program för hela familjen.
Linnéa Carlzon i skogen

"Det ger energi och rekreation att vara i skogen" säger projektledaren och kommunekologen Linnéa Carlzon. Foto: Per Conning

– Senast vi arrangerade Skogens dag var 2016. Då kom det 2000 – 3000 besökare. Nu hoppas vi att det blir fint väder och att det kommer lika många besökare i år, säger Linnéa Carlzon, projektledare och kommunekolog i Linköpings kommun.

En stor del av programmet riktar sig till barnfamiljer. Men det finns också mycket att upptäcka för alla andra.

– Vi har försökt att skapa ett blandat program. Det blir alltifrån aktiviteter vid höghöjdsbanan till visning av skogsmaskiner. Det kommer även att finnas nordsvenska hästar för den som vill se hur man arbetar med häst i skogen, säger Linnéa.

På området kommer det att finnas en slinga på cirka två kilometer där besökarna bland annat kan lära sig mer om svampar, vilda djur och biodling. Det går även att göra barkbåtar och gå en tipspromenad. Klockan 11 kommer Idrott & service i Linköpings kommun att inviga sina nya lokaler i före detta Idrottens hus.

 


Det finns mycket att upptäcka i Vidingsjö.
Foto: Per Conning

 

Dagen arrangeras av Linköpings kommun. Men även flera andra aktörer medverkar, till exempel Skogsstyrelsen och föreningar som har koppling till skog och natur.

– Det blir ett tillfälle för dem att förmedla kunskap om skogen och naturen för alla som är intresserade.

Linnéa Carlzon tycker att skogen är en härlig plats att besöka även i vanliga fall.

– Det ger energi och rekreation att vara i skogen och i andra grönområden. Vi har otroligt fina områden som är stadsnära i Linköping. Vidingsjö är ett av de mest välbesökta, och Skogens dag är ett bra tillfälle att upptäcka området.

För den som får mersmak på att vara ute i naturen tipsar Linnéa om de naturguidningar som arrangeras i kommunen. På söndag går det till exempel att följa med på en svamptur i Ullstämmaskogen.

Text: Per Conning

Här hittar du mer information om Vidingsjö motionscentrum:

Här hittar du mer information om skog och natur i Linköping: