Hoppa till huvudinnehåll

Dåtid och framtid på årets Kulturfabriken

6 mars 2023 | Uppleva & göra
På lördag den 11 mars arrangeras årets upplaga av Kulturfabriken. Eventet är ett kreativt kalas, med skapande verkstäder och prova-på för alla barn. I år har Kulturfabriken tema dåtid och nutid.

Bild från aktiviteter på tidigare års Kulturfabriken. Foto: Hanna Julinder

En nyhet för i år är att Kulturfabriken arrangeras på Arbis, som är kommunens nyöppnade kulturhus för barn och unga. En rad lokala kulturaktörer står bakom eventet. Temat Dåtid och nutid har varit öppet för varje medverkande aktör att tolka på sitt eget sätt. 

– Flygvapenmuseums aktivitet handlar till exempel om att gissa föremål från museets samlingar och att prova på programmering med Blue Bots. Biblioteket kommer att hålla retro-sagostunder och hos Östergötlands museum får barnen skapa porträtt med inspiration från museets konstutställning. Förutom olika former av eget skapande kan barnen också prova på att spela instrument med Kulturskolan och teaterlek med Ung Scen Öst, säger Lina Marcusson, sakkunnig kultur för barn och unga, Kultur- och fritidsförvaltningen.

Kreativitet i fokus

Senast Kulturfabriken arrangerades i den här formen var år 2020. Då hölls eventet på Agora och samlade omkring 500 besökare. Det som är unikt med Kulturfabriken är att så många aktörer samlas under samma tak för en dag, med barnens kreativitet i fokus. 

– Här får barnen delta aktivt, skapa själva och prova på nya uttryck som de kanske inte mött tidigare. Jag ser fram emot att se Arbis fyllas med glada barn och en härlig blandning av kreativa aktiviteter. Vi hoppas att familjerna ska få upp ögonen för den kulturverksamhet för barn som finns i Linköping och locka till fortsatta besök hos de medverkande aktörerna, säger Lina Marcusson.

De medverkande aktörerna på Kulturfabriken är Arbis, Ateljé Passagen, Domkyrkan, Flygvapenmuseum, Gamla Linköping, Hemslöjden, Kulturskolan, Linköpings Slotts- och Domkyrkomuseum, Naturcentrum, Stadsbiblioteket, ung scen/öst och Östergötlands museum.

Det är fri entré till alla aktiviteter. Läs hela programmet på hemsidan för Kulturfabriken, via länken nedan.

Text: Sofie Berlin

Senast ändrad den 6 mars 2023

Senaste nytt

Bassängerna är testade - 23 dagar kvar till öppning Det hände på fullmäktige i mars Snöovädret påverkar sophämtningen Linköping på besök i systerorten Palo Alto Förslaget om nedläggning av förskolor och skolor blir verklighet Reservrutiner påkopplade när trygghetslarm slutade fungera Nya åtgärder ska motverka segregation Inför beslutet om skollokaler - så går nämndmötet till Kom och se eldshow på Earth hour Dags att sopa upp gruset