David tävlar i Yrkes-VM

5 juni 2019 | Näringsliv, Förskola & utbildning
David Petersson, före detta Linköpingselev, vann grenen Flygteknik på Yrkes-SM förra året. I sommar är det dags att tävla i WorldSkills 2019.

Yrkes-VM hålls den 22-27 augusti i Ryssland. Foto: Viktor Fremling/WorldSkills Sweden

Tävlingen, som i år hålls i Kazan i Ryssland, arrangeras vartannat år. Då kommer över 1 200 yrkesskickliga ungdomar från 70 länder och tävlar i över 50 grenar. Sverige har drygt 30 tävlande med i årets WorldSkills som hålls den 22-27 augusti.

Gör helikoptrar säkra

Som flygmekaniker eller flygtekniker är det ofta stora flygplan som man servar men i David Peterssons fall är det helikoptrar som gäller:

– Jag lagar och underhåller helikoptrar så att de är säkra och kan flyga. Min arbetsgivare är HeliScan AS i Norge men jag bor i Östersund och är ursprungligen från Kalmar.

David studerade till flygmekaniker på gymnasiet och sedan till helikoptertekniker på yrkeshögskolan, båda utbildningarna hos Aviation Technical Training i Linköping.

Vad var det som gjorde att du valde den här yrkesinriktningen?
– Intresset fanns där redan när jag var liten. Min pappa har alltid hållit på och skruvat och hans pappa innan det. Jag och mina två bröder höll ofta på och mekade med båtar eller mopeder när vi var små. Pappa var guldsmed så där fick jag prova på det riktigt finmekaniska "pillet" också. I slutet på årskurs åtta hade jag praktik hos en flygtekniker på Kalmar flygplats och när jag tyckte att det var ett spännande jobb så rekommenderade han mig att söka till gymnasieskolan i Linköping. På den vägen är det…

Hoppas på vinst

TYA – Transportfackens Yrkes och Arbetsmiljönämnd är en partsägd organisation i transportbranschen där bland andra flygteknik ingår. Utbildningen genomförs tillsammans med Linköpings kommun och hålls på Anders Ljungstedts gymnasium.

– Flygbranschen i Sverige har ett behov av välutbildade och yrkeskunniga flygmekaniker och flygtekniker. Flygteknikutbildningen på gymnasieskolan och flygteknikerutbildningen på yrkeshögskolan i Sverige håller god kvalitet och ger välutbildade yrkeskvinnor och yrkesmän. Det ser vi inte minst på tidigare års deltagande i Yrkes-VM, där våra svenska tävlande står sig riktigt bra i den internationella konkurrensen, säger Roger Nilsson, projektledare, TYA.

– David vann Yrkes-SM i Uppsala 2018 och är nu en del av Yrkeslandslaget som tävlar för Sverige i Kazan. Hela den vägen och även efter VM, kommer David att vara en viktig ambassadör och förebild för ungdomar och för yrkeskollegor och företag i flygbranschen. I Sverige kan man utbilda sig till flygmekaniker och flygtekniker på sju orter i Sverige, och samtliga har riksintag, säger Roger Nilsson.

– Det kommer bli en häftig upplevelse att resa till Kazan och tävla i flygteknik! Jag hoppas såklart att jag vinner men konkurrensen är hård så vi får se, avslutar David Petersson.