Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

De är ett stöd för anhöriga

1 maj 2020 | Omsorg & hjälp, Coronaviruset covid-19
Känner du oro för en närstående? Behöver du någon att prata med om hur du känner? Linköpings kommuns Anhörigcenter ger stöd till de som hjälper eller känner oro för en närstående och som själva behöver stöd för att orka.

Anhörigcenters medarbetare står redo för fler oroliga anhöriga. Foto: Linköpings kommun

– Vi finns som ett stöd för alla de anhöriga över 18 år som tar hand om eller känner oro för en närstående som är sjuk, äldre eller funktionshindrad med behov av stöd och hjälp, säger Elias Vardi, verksamhetschef.

I vanliga fall erbjuder man olika typer av möten och aktiviteter, i grupp och enskilt. Med anledning av den pågående coronapandemin har Anhörigcenter fått ett förändrat uppdrag, där man ska erbjuda samtalsstöd, framförallt över telefon. De har också utökat sina telefontider till alla dagar i veckan.

– Många som normalt träffar sina närstående regelbundet, kan inte göra det idag, då våra äldre och andra riskgrupper ska skyddas från smittorisk. När det nu pågått en tid är det naturligt att det finns extra många anhöriga som känner oro, säger Elias Vardi.

Får många frågor

Medarbetarna vid Anhörigcenter kallas anhörigkonsulenter. De kan inte uttala sig i ärenden som rör enskilda men kan ge stöd och vägledning. Anhörigcenter kan också ge stöd till den som förlorat en nära anhörig och behöver någon att prata med.

– De som hör av sig oss har många olika frågor: Hur ska jag orka fortsätta, hur ska jag förhålla mig till mina anhöriga, hur fungerar det med hemtjänst och olika boendeformer med mera, säger Elias Vardi och fortsätter:

– Det kan betyda mycket att få sätt ord på känslor och oro och här kan vi vara ett viktigt stöd.

Text: Johan Sjöholm/Cecilia Salomonson
 
Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-15.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: