De kan bli Sveriges bästa hållbara förskola

22 oktober 2019 | Förskola & utbildning
Förskolan Knivingegatan 23 i Ljungsbro arbetar mycket med hållbarhet. Så mycket att de blivit en av fem som nominerats till Sveriges bästa hållbara förskola. Bakom nomineringen står organisationen Håll Sverige Rent.

Barnen har bland annat arbetat med frågor som hur man är en bra kompis och vad man blir glad och ledsen av.

Via projektet Grön flagg har förskolan Knivingegatan 23 arbetat med tre olika områden. Engagerade och nyfikna barn har tillsammans med pedagogerna pratat om vänskap, rörelse och självkänsla.

– För att barnen skulle vara så delaktiga som möjligt skapade vi bland annat ett så kallat grönt råd, berättar Lotta Pernmalm, barnskötare på förskolan.

I det gröna rådet var både barn och pedagoger med för att med ett tydligt mandat föra förskolans arbete framåt utifrån vad barnen tyckte och tänkte.

– Barnen kom med massor bra idéer och tankar. Inte bara i rådet utan i alla tre områden, säger Lotta Pernmalm.

Stolthet hos barnen

Året med projektet har dokumenterats väl via ramarna som satts av Håll Sverige Rent. Något som Lotta Pernmalm tror har varit en bra för att verkligen göra allt noggrant och ordentligt.

– Vi ser att det har blivit en stolthet hos barnen både gentemot föräldrar och andra förskolor i området. Att barnen har gjort det här tillsammans med oss pedagoger. Det betyder jättemycket framåt och att vi har dokumenterat det här innebär att vi har våra lärdomar svart på vitt. Vi vet hur vi stärker barnen, säger Lotta Pernmalm.

Hoppas på medalj

Året på förskolan Knivingegatan 23 i Ljungsbro har handlat om väldigt konkreta frågor. Hur är man en bra kompis? Vad kan man ha för olika känslor och vad gör känslorna med en? Vad blir man glad och ledsen av? Tankarna som barnen hade om sina känslor resulterade i en vernissage som föräldrarna bjöds in till.

Nomineringen till Sveriges bästa hållbara förskola innebär att Knivingegatan 23 får ett erkännande för det dagliga arbetet som görs.

– Vi tycker att vi gör ett bra jobb. Det här är inget påhittat, det är på riktigt och det känns jättekul att någon annan uppmärksammar det, säger Lotta Pernmalm.

Nu håller man tummarna för att det blir en medalj för arbetet på förskolan. Om inte annat så har barnen redan fått medaljer kring deras arbete med rörelse. Där det var både lopp i löpning och skidåkning.

– Vi har inte hunnit berätta det här för vare sig barnen eller deras föräldrar ännu. Men jag är övertygad om att det blir stor glädje när vi bara berättar om nomineringen, säger Lotta Pernmalm.

Text: Axel Svartling