De kommer till Globala Linköping

4 november 2019 | Uppleva & göra
Tv-kocken Lisa Lemke, näringsfysiologen Fredrik Paulún, fotbollsspelaren Nilla Fischer och utrikeskorrespondenten Samir Abu Eid. Det är några av profilerna som dyker upp på årets upplaga av Globala Linköping.
Några medverkande på Globala Linköping 2019

Samir Abu Eid, Lisa Lemke och Fredrik Paulún är några av de medverkande.

Globala Linköping pågår den 9-23 november med en blandning av föreläsningar och andra aktiviteter. Bakom satsningen står Sida och Linköpings kommun som tillsammans med flera andra aktörer vill sätta fokus på globala frågor. Programmet täcker in ämnen som jämställdhet, hälsa, mat, fattigdom, hållbarhet, biologisk mångfald och klimat.

– Vi vill uppmärksamma FN:s globala mål och peka på att vi alla är en del av omvärlden. Det handlar mycket om att sprida kunskap och att skapa ett intresse, säger Niclas Alsö, projektledare på Linköpings kommun.

Öppet för alla

Ungdomar är en viktig målgrupp och det finns ett speciellt program för gymnasieskolan. Dit är även allmänheten välkommen, även om skoleleverna har förtur till platserna. Det finns också ett allmänt program som är öppet för alla.

Även om Globala Linköping tar upp en del svåra framtidsfrågor så poängterar Niclas Alsö att programmet ska väcka lust och engagemang – inte minst hos alla unga.

Det är fri entré till aktiviteterna. Allt kickar igång med en invigning den 9 november.

– Det blir en eftermiddag med fokus på jämställdhet. Då kommer vi att vara i I-huset på Tornby. Och sista dagen blir det aktiviteter i Skäggetorps centrum. Vi vill vara på mötesplatser där många människor rör sig, säger Niclas.

Flera platser

Det blir även arrangemang på ställen som Stadsbiblioteket, Domkyrkan, Agora, Filmstaden, Skylten och Kårhuset Kollektivet. Några av de medverkande är författaren och yogainstruktören Catarina Rolfsdotter-Jansson, professorn Magnus Dahlstedt och näringsfysiologen Fredrik Paulún.

Den 16 november ordnar även kommunens ungdomsombud och Ung Puls ett evenemang som kallas Världen är din. Det riktar sig till ungdomar i åldern 15-20 år och fokuserar på tre av de globala målen: hälsa och välbefinnande, jämställdhet och minskad ojämlikhet. Där medverkar bland andra fotbollsspelaren Nilla Fischer.

Text: Per Conning

Här hittar du programmet för Globala Linköping: