Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

På tre veckor ordnar de en kulturfestival för ungdomar

12 augusti 2021 | Arbete, Uppleva & göra
Till fredagen den 13 augusti har fyra ungdomar på kort tid ordnat en kulturfestival. "Vi vill visa vad kultur är och inspirera till att spela teater, dansa, göra musik och måla", säger Signe Sandell, en av arrangörerna.

Ungdomarna ordnar kulturfestival. Tindra Nordén, Alexandra Ekelöf (handledare), Signe Sandell, Ibrahim Shine och Eddie Westlund. Foto: Olga Ottosson

De fyra ungdomarna är anställda som feriearbetare på Skylten under tre veckor. Under den perioden har de valt att arbeta fram en kulturfestival riktad mot barn och ungdomar tillsammans med sin handledaren Alexandra Ekelöf. 

- Ungdomar som målgrupp är svår att nå för många kulturaktörer. Dessutom tycker ungdomarna själva att det är svårt att hitta aktiviteter som är särskilt riktade till dem, säger Signe.

- Det här är också ett sätt för ungdomarna att få lära sig hela processen om arrangemang och  projektledning och att allt är möjligt, säger Alexandra. 

Trädgårdsföreningen

Festivalen kommer att hållas i Trädgårdsföreningen på och omkring scenen mellan klockan tolv och klockan åtta. Flera av aktiviteterna sker i samarbete med olika bildningsförbund. De första fyra timmarna är det fokus på barn. De har då möjlighet att delta i ansiktsmålning eller skattjakt, spela något instrument eller måla.

Efter klockan fyra är arrangemangen riktade till ungdomar.  Då kommer lokala band att spela på scenen. Besökarna kan testa att teckna kroki, dansa, jamma i replokal och delta i seriestafett. 

Själva ordna

Ungdomarna har själva fått ordna med allt som ingår i att arrangera en festival. De har haft kontakt med olika studieförbund om aktiviteter och med polisen om säkerhetsarrangemang och de har ansvarat för affischering och flyers. 

- Vi har haft bra samtal med handläggaren på polisen angående säkerheten och kommer göra som så att vi har ett antal coronavärdar/publikvärdar för att hjälpa till bland annat vid de stationer där det kan bli lite samlingar. Vi har även som övre gräns totalt 600 personer och har som överenskommelse att avbryta ifall att vi överskrider den gränsen, säger Alexandra. 

Signe  tycker att det här har varit kul men svårt. 

- Det är mycket grejer att tänka på. Vi har lärt oss hur mycket arbete det är bakom att ordna en festival.

Tre perioder

Skylten har haft ferierarbetare under tre perioder i sommar. Handledande kulturarbetare har varit konstnär Mattias Hofvendahl, dansaren Vincent Johansson och Alexandra Ekelöf som är musiker och skådespelare. 

-  Vi har velat visa att det kan vara ett yrke att arbeta med kultur. Vi har velat låta unga människor möta våra kulturaktörer och på så sätt få en fördjupad och kanske bredare bild av vad det innebär att arbeta med kultur. Alla tre handledarna har haft som tema att introducera feriearbetarna till hur det är och vad det innebär att försörja sig som kulturaktör,  säger Sanna Rooth, kulturutvecklare på Skylten.

Text: Eva-karin Strand Wåtz

 

Chatta
Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-16.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: