De vill få Linköping att balansera mera

20 september 2019 | Omsorg & hjälp
Varje år sker ett stort antal fallolyckor i svenska hem. På temadagen ”Balansera mera” den 2 oktober går det att få råd och tips om hur äldre personer kan undvika att falla.
Malin Visell och Maria Lindahl balanserar

Malin Visell (till vänster) och Maria Lindahl hoppas att fler ska börja tänka på balansen. Foto: Per Conning

– Vi vill uppmärksamma att det sker många fallolyckor, men att det finns mycket du kan göra för att förebygga olyckorna. Du kan skaffa dig goda vanor, hålla igång fysiskt och träna lite extra på balansen, säger Maria Lindahl, äldreombudsman i Linköpings kommun.

Varje år faller omkring 67 000 svenskar så illa att de behöver läggas in på sjukhus. Över 1 000 personer avlider till följd av en fallolycka. Av de som faller är 47 000 personer 65 år eller äldre, enligt statistik från Socialstyrelsen.

Tre teman

Balansera mera-dagen är en del av en nationell kampanj som pågår under vecka 40. Kampanjen har tre teman: mat, motion och medicin. I Linköping arrangeras dagen för fjärde året.

– Vi har vidareutvecklat dagen för varje år. Första året hölls programmet på tre servicehus, men sedan dess har vi varit i Missionskyrkan. Vi har nått många i målgruppen och fått ett bra gensvar, säger Malin Visell, medicinskt ansvarig för rehabilitering i Linköpings kommun.

Judoklubben kommer

Programmet den 2 oktober innehåller bland annat föreläsningar i Missionskyrkans kyrksal. I Mariasalen strax intill går det att testa sin balans och få tips och råd. Där ska även Linköpings judoklubb prata om kroppskännedom och demonstrera hur man kan falla på ett bra sätt. På kyrktorget kommer det att finnas utställare.

– Vi håller oss på markplan hela tiden vilket ger god tillgänglighet, säger Malin Visell.

Skapa goda vanor

Maria och Malin framhåller att Balansera mera-dagen ger bra möjligheter för alla besökare att påverka sin egen hälsa och att skapa goda vanor.

– Det är aldrig försent att röra sig, det är jätteviktigt för alla – oavsett ålder.

Ingen föranmälan krävs och alla är välkomna. Vissa aktiviteter sker i mån av plats. Det finns även möjlighet att köpa fika. Programmet håller på klockan 13.30 – 16.30 i Missionskyrkans lokaler på Drottninggatan 22.

Dagen är ett samarrangemang mellan Linköpings kommun, Attendo, Hammarlyck Rehab Team, Leanlink, Region Östergötland och Vardaga.

Text: Per Conning

Här hittar du program och mer information: