Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Det våras i Valla

18 maj 2020 | Uppleva & göra
Den här tiden på året är det mycket på gång i Valla. Naturen spirar och djuren likaså.

Den första killingen föddes på Valla gård under påskhelgen.

Trots att det är coronatider och många aktiviteter och evenemang ställs in eller flyttas finns det ändå verksamheter som pågår som vanligt. Gamla Linköping med Valla gård håller öppet och här finns mycket att se och göra, så länge man håller avstånd.

– Vi har alltid coronaanpassat om man vill uttrycka sig så. Så våra verksamheter påverkas inte så mycket. Vi är utomhus och har stora ytor, särskilt här i Valla, så det finns möjlighet att sprida ut sig ordentligt, säger Maria Persson som är djurvårdare på Gamla Linköping.

"Det här är den bästa tiden på året", säger djurvårdare Maria Persson.

I stadskvarteren på Gamla Linköping är det en del visningar som har påverkats lite grann. Helgvisningarna som började nu i maj har anpassats till att vara mer utomhus och med en begränsning av antalet personer inne i husen samtidigt. De obemannade museimiljöerna är öppna men med uppmaningen att hålla avstånd.

Tuff-tuff-tåget har börjat gå som vanligt på helgerna och där har man spärrat av vartannat säte för att hålla godkända avstånd mellan resenärerna. Men med det kan man ta sig från stadskvarteren ända till Valla gård och allt spännande som finns där.

– Det är jättefin natur. Du har hela skogen, dammarna, en stor lekplats i Lill-Valla lekpark, lekladugården, bihuset, gott om grönytor att ha picknick på och så djuren som omringar det hela, säger Maria Persson.

Och apropå djuren, så här års är det extra roligt i Valla på grund av alla nytillskott.

– Det här är den bästa tiden på året. Allt börjar bli grönt och vi får djurungar. Den första killingen kom under påskhelgen och flera har tillkommit sedan dess. Ett gäng kaninungar har fötts och när som helst kläcks kycklingarna.

Text och foto: Johan Hermansson

Se och hör mer om nytillskotten på Valla gård i videon nedan: