Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Digital gymnasiemässa även i år

20 september 2021
För andra året i rad blir Linköpings gymnasiemässa digital. Linköpings kommun väljer att genomföra mässan digitalt med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring evenemang till personer som inte vaccinerat sig, samt att det fortfarande finns en smittspridning i samhället. Gymnasiemässan hålls vecka 47.

Även i år blir gymnasiemässan digital. Foto: Mostphotos

Den årliga gymnasiemässan är till för att guida elever i årskurs nio inför gymnasievalet. Förra årets digitala mässa lockade nästan lika många besökare som tidigare års fysiska mässor.

Då den fysiska gymnasiemässan brukar samla cirka 5000 besökare, både de blivande gymnasieeleverna och deras föräldrar, är det även i år svårt att säkerställa att den kan genomföras utan att riskera smittspridning. Den stora gruppen besökare, våra 15-åringar, kommer inte att vara fullt vaccinerade när mässan genomförs i november.

En tillgänglig och omtänksam mässa

Anders Jolby, Utbildnings- och arbetsmarknadsdirektör, har utifrån Folkhälsomyndighetens senaste rekommendationer fattat beslut om att mässan kommer att genomföras digitalt även i år.

– Det är svårt att garantera att en fysisk gymnasiemässa, med så många besökare som vi förväntas ha i Linköping, inte skulle orsaka en större smittspridning bland våra unga och deras föräldrar. Självklart ser vi fram emot att så småningom kunna ses på plats igen, men nu måste omtänksamhet och ansvar för att inte bidra till smittspridning bland våra unga, gå före, säger Anders Jolby.

Tider för mässan

Gymnasiemässan kommer att hållas under vecka 47 med start 22 november. På en webbsida kommer gymnasieskolorna att informera och skapa mötesplatser via chat och videomöten. Förutom gymnasieskolorna är Studie- och yrkesvägledare från högstadiet på plats, för att ge vägledning kring programval och hur valet inför gymnasiet går till.

– Det känns viktigt att vi ger alla blivande gymnasieelever en möjlighet att ta del av det fina utbud som våra gymnasieskolor har. Förra årets digitala mässa visade att vi nådde de allra flesta, trots att vi inte kunde träffas fysiskt, tillägger Anders Jolby.

Linköpings digitala gymnasiemässa 2021 genomförs i samarbete med de kommunala och fristående gymnasieskolor från Linköping, gymnasieskolor från Åtvidaberg och Mjölby samt regionens naturbruksskolor. Gymnasiesärskolan kommer även i år att delta i den digitala mässan.