Digital tystnad – som ett djupt andetag

1 oktober 2019 | Uppleva & göra
Har du någonsin funderat över hur en digital tystnad låter? Kanske är det just den tystnaden du kommer kunna uppleva under innovationsveckans digitala detox.
Smartphone

Under två timmar får deltagarna lägga undan skärmarna. Foto: Mostphotos

Nyfikenheten på sig själv och hur en grupp får en känsla av gemenskap väckte Carina Bostens önskan att anordna en digital detox. Ett tillfälle där syftet är att bara vara, för sig själv fast tillsammans med andra. Att bara inte vara nåbar för hela omvärlden.

– Kontrollbehovet kommer få sig en utmaning. Men står man bara ut och försöker vara här och nu så är jag övertygad om att det kommer ge mer glädje och lugn, säger Carina Bosten som till vardags är arbetsmarknadskonsulent i Linköpings kommun.

Vara tysta tillsammans

Under två timmar den 3 oktober kommer kapellet i Gamla Linköping att fyllas av deltagare som är nyfikna på den digitala detoxen. Men inte många ord kommer yppas.

– Det är jag som kommer förklara upplägget lite närmare, men sen är tanken att vi tillsammans ska sitta tysta och leta efter ett inre lugn istället för att hela tiden bli matad av vad som händer runt omkring oss, säger Carina Bosten.

I somras gjordes en studie i Australien där ett antal personer intervjuades av forskare kring hur deras liv utan uppkoppling upplevts. Abstinens förvandlades till mer glädje var de gemensamma svaren från deltagarna. Det är något som Carina Bosten också både tror och hoppas på.

– Den digitala ohälsan är utbredd och många känner en stor stress över att hela tiden vara tillgänglig. Alla dessa mobilpling stressar oss och det börjar komma en motreaktion på det, säger hon.

Vill värna mjukare värden

Carina menar att vi måste värna mjukare värden, som oss själva till exempel.

– Tillåter vi oss bara att stanna upp och reflektera över vilka vi faktiskt är innerst inne tror jag att vi också hittar ett större lugn och förståelse för andra. Det är något jag tror vi alla behöver, säger hon.

Och hur var det nu, hur lät egentligen en digital detox?
– Jag hoppas att det är sitt eget hjärtslag man kommer höra. Men kanske lite knarr från en och annan bänk i lokalen. Men hur låter en digital detox, tja, kanske som en djupandning, funderar Carina Bosten.

Carina Bostens workshop i digital detox är en del av innovationsveckan som arrangeras av Sveriges kommuner och landsting, SKL och Vinnova, Innovationsmyndigheten.

Axel Svartling