Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Digitala lunchträffar om familjehem

18 oktober 2021 | Omsorg & hjälp
För första gången testar nu kommunen att ha digitala lunchträffar för den som vill veta mer om hur det är att vara familjehem. "Det kan vara ett tillfälle för dig som vill stödja och hjälpa unga människor", säger social- och omsorgsdirektör Linda Ljungqvist.

Mostphotos

Ett femtiotal barn i olika åldrar behöver varje år komma till ett familjehem. Idag har Linköpings kommun kontrakt med cirka 140 familjehem och jourhem. I ett jourhem tar en familj med kort varsel emot barn som behöver omedelbart skydd eller stöd för en kortare tid.
– Den vanligaste familjehemsplaceringen är en tonåring som bor i ett familjehem under några år. Ibland bor barnet eller ungdomen kvar där under hela sin uppväxt, säger resurskoordinator Mattias Eriksson på Frivilligcentrum.

Boende

Familjehemmen är alternativ till institutionsvård. De tar inte emot barn och ungdomar som befinner sig i kriminalitet och missbruk. När en person har den typen av problem behövs oftast professionell hjälp på ett boende med personal dygnet runt.
Det finns också så kallade jourhem. Det är en form av boende där en familj med kort varsel tar emot barn eller ungdomar som behöver omedelbart skydd eller stöd för en kortare tid.

Lunchmöten

Om du vill veta mer om hur det är att vara familjehem så är du välkommen att delta i ett digitalt lunchmöte den 25 oktober eller den 15 november. Tidigare har Frivilligcentrum endast bjudit in till fysiska träffar.
– Det är olika var i processen man är när man kommer till informationsträffarna. En del har tänkt länge och funderat och känner att nu är det rätt. En del är precis i början av sin process, säger Mattias.

Engagemang

Ett familjehem bör vara intresserat av och känna engagemang för utsatta barn. Den person eller de personer som är familjehem bör också ha förmåga att skapa trygghet för barnen exempelvis genom att trösta, ge stöd och råd.
– Det är en stor fördel om familjehemmet har erfarenhet av att ta hand om egna barn eller andras. Att vara flexibel, bra på att hitta lösningar och att man gillar samarbete, är också värdefulla egenskaper säger Mattias.
Familjehemmet kan se ut på olika sätt. Varje placerat barn matchas mot en familj som passar just det barnets behov.
– Vi behöver olika familjekonstellationer eftersom barnen är olika som placeras, säger Mattias.

Stödja

De som väljer att bli familjehem gör de ofta för att de vill stödja och hjälpa andra. Många vill göra en konkret insats och påverka samhället i en positiv riktning.

– En del vill utvecklas som personer och lära sig nya saker.Andra vill känna mer meningsfullhet i livet och bidra med kunskap och erfarenhet.
 

Chatta
Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-16.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: