Döden i fokus på populära föreläsningar

3 oktober 2019 | Omsorg & hjälp
När Linköpings kommun och Svenska kyrkan i våras bjöd in till två föreläsningar på temat ”Viktigt att veta när någon dör” blev båda tillfällena fullsatta. Nu får Linköpingsborna chansen igen.
Ljus på en kyrkogård

Foto: Jens Lindström/Scandinav

De nya datumen för den populära lunchföreläsningen är den 22 oktober och den 5 november. Båda dagarna hålls arrangemanget klockan 11.30 – 13 i S:t Lars kyrka. Anmälan ska göras senast den 11 oktober.

En av föreläsarna är Carina Brehmer, budget- och skuldrådgivare i Linköpings kommun. Hon säger att informationen vänder sig till alla. Men den är kanske främst aktuell om du har äldre föräldrar, eller om du funderar över hur ekonomin skulle se ut om du blir ensam.

Gemensam ekonomi

Carina kommer framför allt att prata om vad som händer med skulder efter att en anhörig dör.

– Man har kanske haft gemensam ekonomi, med boendeskulder eller blancolån. Eller så kanske den döde har haft egna lån. Jag tar upp hur skulder påverkar den framtida ekonomin och vilka beslut du måste fatta.

 


Carina Brehmer, budget- och skuldrådgivare i Linköpings kommun. Foto: Per Conning

 

Hon poängterar att det finns klara fördelar med att skaffa sig denna kunskap i god tid och att prata igenom ekonomin med varandra.

– Ofta blir det chockartat nog med själva dödsfallet. Då kan det vara jobbigt att även ta ställning till ekonomin. Därför är det bra att vara förberedd och inse vilka omställningar du behöver göra. Du kanske måste ha ett annat boende om du blir ensam.

Flera föreläsare

Carina är medveten om att många tycker det är kämpigt att ta tag i frågor om ekonomi och om hur livet blir när någon avlider.

– Det är ju inget man vill ha på agendan. Ändå är detta det enda vi är säkra på; att vi förr eller senare kommer att gå bort. Om du har förberett dig är det lättare att trycka på knappen och arrangera om pusselbitarna om någon närstående dör.

Under lunchföreläsningen medverkar även Hanna Edqvist, konsumentvägledare i Linköpings kommun. Hon kommer att prata om vad dödsbodelägarna har för rättigheter enligt konsumentlagstiftningen. Dessutom kommer Helena Sederström, kommunikationschef i Linköpings domkyrkopastorat, att gå igenom vad som gäller vid en begravning. Det blir även möjligt att ställa frågor.

Här hittar du mer information om föreläsningarna och om anmälan:

Text: Per Conning