Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Drömmer du om att studera?

2 oktober 2020 | Förskola & utbildning
Drömmer du om att studera? I sådana fall kan den kommunala vuxenutbildningen vara något för dig. Snart öppnar ansökan till klasser som börjar i januari nästa år men du kan under hela året ansöka till kurser och utbildningar på distans.
Ung man sitter vid en dator,  men tittar mot betraktaren.

Foto: Most photos

 

Inom Komvux finns det både kurser och längre utbildningar. Linköpings kommun erbjuder vuxenutbildning på två kommunala skolor och genom elva olika utbildningsanordnare. Det mesta av undervisningen sker just nu på grund av pandemin på distans.
-Det är flexibelt att studera som vuxen. Det är möjligt att kombinera studier med arbete och familjeliv genom att studera i den studietakt och i den studieform som passar den vuxna individen, säger Elin Berger, studie- och yrkesvägledare.

Fördel

En fördel är också menar Elin, att man på Komvux kan välja att läsa en eller flera kurser i taget. Det kan vara en kort väg att komplettera mot en annan eftergymnasial utbildning eller en chans att karriärväxla till ett annat yrke?
-Som vuxen har du kanske en nyfunnen motivation för studier efter lite paus från skolan. Det är en fördel att ha arbetslivs- och livserfarenhet när man går in i studier. Du studerar från ett annat perspektiv. Kanske kan det finnas möjlighet att validera en del av en utbildning om du har arbetat länge? Det kan öppna nya vägar!

Går att ansöka

Inom den kommunala vuxenutbildningen finns det särskilda distanskurser och utbildningar att söka till. Men på grund av den pågående pandemin bedrivs även det mesta av klassundervisningen för tillfället på distans.
Det går att ansöka till distanskurser och distansutbildningar löpande under året. De finns på grundskole- och gymnasienivå och det finns yrkesutbildningar. Från det att ansökan har kommit in tar det cirka två till fyra veckor innan kursen eller utbildningen kan börja.

Datum

  • För utbildningar i klass gäller särskilda perioder. Ansökan till de klasser som startar i januari öppnar den 12 oktober och avslutas den 15 november. Av samma skäl kan dessa utbildningar komma att genomföras på distans. 
  • SFI (Svenska för invandrare) startar den 16 november och hålls i dagsläget på distans. Ansökan är öppen mellan den 12 oktober och den 1 november.

Studie- och yrkesvägledare

På vuxenutbildningens webbplats hittar du mer information om ansökan och kursutbud och kontaktuppgifter. Där finns exempelvis två filmer som visar hur man gör en ansökan. Här finns också information om hur du kontaktar en studie- och yrkesvägledare vid Centrum för vuxenutbildning. Till denna person kan du ställa  kortare frågor eller boka ett längre  vägledningssamtal.

Text: Eva-Karin Strand Wåtz

Chatta
Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-16.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: